31.5.12

Vedätys ruoan alv:lla jatkuu


Perjantai 9.1.2009 klo 14:43 - Pasi

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan hallitus on aloittanut elintarvikkeiden arvonlisäveron alennuksen hintaseurannan. Erinäisten virastojen ja instanssien muodostama ryhmä tarkkailee, siirtyykö veroale kuluttajahintoihin. Ensimmäinen tiedonkeruu sekä markkinamuutosten seuranta tehtiin syksyllä 2008.

Hieno juttu. 

Hintapoliisin perustaminen on hyvä ajatus. Ruoan arvonlisäveron alentamisessa kun on  tarkoituksena nimenomaan ruoan hinnan alentaminen. Muistutetaan vielä, että kun sama tehtiin parturipalveluiden kohdalla, ei ollut tarkoituskaan, että ale siirtyisi täysimääräisesti hintoihin. Tarkoitus oli lisätä katteita ja lisätä työpaikkoja.

Nyt aloittaneen hintapoliisin työssä ja sitä kautta tuloksessa on yksi vähintään keskisuuri ongelma: se aloitti työnsä 1,5 vuotta liian myöhään.

Kerrataan.
1) Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen kirjattiin hallitusohjelmaan, joka julkaistiin huhtikuussa 2007. 
2) Heinäkuussa 2008 todettiin, että kun ruoan hinta Euroopassa nousee 6,4 prosentin vuosivauhtia, oli luku Suomen osalta 9,5 prosenttia.
3) Hintapoliisi tarkistaa hinnat ensimmäisen kerran syksyllä 2008, ja alv-kanta laskee lokakuussa 2009.
Kun saamme ensimmäisiä hintapoliisin tutkimustuloksia ehkäpä vuodenvaihteessa 2009-2010, verrataan hintaa tietysti syksyyn 2008.

Voi aivan hyvin olla niin, olosuhteet huomioon ottaen jopa todennäköistä, että tutkimus toteaa elintarvikkeiden hintojen pudonneen keskimäärin hallituksen lupaamat 3,5 prosenttia.

Heinäkuun tilanteen mukaan ruoan hinta olisi karvalakkilaskelmalla muuhun Eurooppaan verrattuna kuitenkin pudonnut 3,5 prosentin sijaan 0,4 prosenttia. 0,4 prosenttia viidenkympin ruokalaskusta on muuten 20 senttiä.

Eli: 500 miljoonan euron (velaksi tehty) veropohjaa rapauttava veronalennus, joka ei luo ensimmäistäkään uutta työpaikkaa, jotta ruoan hinta laskee 0,4 prosenttia? 

Yhteenvetona voidaan todeta, että hallitus perusti hintapoliisin todistaakseen omat puheensa, ja näin se tulee myös tekemään. Todellisuuden kanssa sillä tuloksella ei ole juurikaan tekemistä.

Ei kommentteja: