31.5.12

Kun pestään kädet


Vertauskuvallisesti käsienpesu tarkoittaa sitä, että joku vapauttaa itsensä vastuusta jonkun asian suhteen. Monesti termillä on hieman negatiivinen kaiku. Tunnetuin esimerkki tästä lienee herra Pontius Pilatus

Kotoisetkin esimerkit löytyvät, alla kaksi törkeintä. Päätä itse, kumman pitäisi olla listalla kärjessä.

(1) Tasavallan hallitus pesee kätensä syyttämällä kuntia menojen liian suuresta kasvusta samalla, kun kuntien kaikista menoista palkkamenot muodostavat yli puolet ja istuva valtiovarainministeri on puolueineen vastuussa hillittömän palkkakilpailun lietsomisesta viime neuvottelukierroksella.

(2) Mediaväki pesee kätensä päivittelemällä "vaalimainonnan rajoittamisen kahlitsevan sananvapautta" samalla, kun toista vuotta sama mediaväki on päivitellyt puolueiden ja poliitikkojen vaalimainontaan käyttämiä rahasummia. Ainoa ratkaisu siis on se, että esimerkiksi sanomalehtien on kaikissa vaaleissa myönnettävä maksutonta mainostilaa vaalimainontaa varten. Ehdotan, että kaikkiin lehtiin kolme mainosta / puolue sekä kaikkiin ehdokkaan vaalipiirin alueella ilmestyviin lehtiin kolme mainosta / ehdokas. Säilyy sananvapaus.

Eduskuntavaaleissa 2007 muuten sanoma- ja kaupunkilehdiltä ostettiin vaalimainostilaa kahdeksalla miljoonalla eurolla. Selittää hieman median suhtautumista kampanjoiden kilpavarustelua rajoittaviin toimenpiteisiin.

Ei kommentteja: