31.5.12

Ruoan alv-alen virheet ovat jo korvaamattomia


Perjantai 31.7.2009 klo 11:06 - Pasi

Blogi palaa kesätauolta; mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 31.7.2009.

TS:n pääkirjoitus (25.7.) kommentoi Kokoomuksen Talouspoliittisen seuran vaatimusta ruoan arvonlisäveron alennuksen peruuttamiseksi. Kirjoitus on oikeassa todetessaan, että näkemys on ”perusteltu, mutta kovin myöhäsyntyinen”.

Kokoomuksen piirissä näkemys alv-alennuksen tarpeesta tai tarpeettomuudesta ei silti ole syntynyt vasta nyt. Vielä lokakuussa 2006 – puolisen vuotta ennen eduskuntavaaleja – puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen suhtautui keskustan vaatimukseen erittäin kriittisesti. Tätä nykyä Kataisen tekstiä ei enää puolueen nettisivuilta löydy.

Talouspoliittinen seura perustelee vaatimustaan aivan oikein sillä, että alennuksen elvyttävä vaikutus on minimaalinen. Muitakin perusteita on. On totta, että pienituloiset perheet hyötyvät veroalesta suhteellisesti eniten. Mikäli kuitenkin ensisijainen tarkoitus on tukea pienituloisia, voi kysyä, onko 500 miljoonan euron kaikkiin kuluttajiin kohdistuva veronalennus tähän tehokkain keino?

Jälkikäteen voi myös kyseenalaistaa pienituloisillekaan kohdistuvan hyödyn. Ruoan hinta on jo pitkään noussut huomattavasti muuta Eurooppaa nopeammin, samalla kun tuottajat valittavat oman osuutensa pienentyneen. Hallitusohjelman julkistamisen (huhtikuu 2007) jälkeen kauppiailla on ollut 2,5 vuotta aikaa varautua alv-alennukseen ja näyttää varsin pahasti siltä, että pienituloisen kuluttajan asemesta suurimpia hyötyjiä ovat suuret päivittäistavaraketjut.

Kuluttajan näkökulmasta veroalen peruutus ei kuitenkaan enää ole mahdollista. Edellä mainittu kaupan varautuminen johtanee siihen, että alennus siirtyy hintoihin. Alennuksen peruuttaminen tarkoittaisi vain sitä, että hinnat pysyisivät kohtuuttoman korkealla tasolla.

Lopulta näyttää siis käyvän niin, että veroaleen varattu 500 miljoonaa euroa valuu päivittäistavarakaupan katteisiin. Voiko todella olla niin, että hallituspuolueiden johdossa ei osattu ennakoida etukäteen annetun alv-alennusilmoituksen seurauksia? Markkinoilla tilaisuus käytettiin hyväksi. Tämä selviää paitsi ruoan hinnan noususta, myös vaikkapa katsastamalla Keskon osakekurssin pyrähdyksen keväällä 2007.

Ei kommentteja: