31.5.12

Ministerillä tavoitteet ja perustelut sekaisin


Keskiviikko 20.8.2008 klo 9:00 - Pasi

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä yrittää vastauksessaan (TS 12.8.) Esa Suomiselle perustella nuorten työttömyysturvan heikentämistä. Ministerillä on epäilemättä perustelut keppipolitiikalleen, mutta kirjoituksessaan hän ei niitä tuo ilmi.

Tämän voi päätellä siitä, että hän paketoi nuorison kurittamisensa hyvillä ja kannatettavilla tavoitteilla, jotka eivät ole millään tavalla sidoksissa työttömyysturvan heikentämiseen.

Työttömyyden syihin puuttuminen, koulutus ja kuntoutus sekä mahdollisuuksien rakentaminen ovat kaikki positiivisia ja erittäin kannatettavia tavoitteita. Miten nuorten työttömyysturvan leikkaaminen edistää näitä pyrkimyksiä? Etuuksien lyhytnäköinen kiristäminen ei avaa uusia mahdollisuuksia, vaan ennemminkin aiheuttaa lisää ongelmia.

Hyssälä on erityisesti huolissaan päihdeongelmaisten ja oppimisvaikeuksista kärsivien nuorten kohtaloista. Moniongelmaiset nuoret muodostavatkin nuorisotyöttömyytemme kovan ytimen ja kaipaavat erityistoimenpiteitä.

Jälleen nousee kuitenkin esiin kysymys, miten ministeri helpottaa esim. koulupudokkaan elämää heikentämällä työttömyysturvaa. Tähän erityisryhmään eivät muutokset työttömyysturvassa vaikuta; pitäähän niin ansiosidonnaisen työttömyysturvan kuin peruspäivärahankin piiriin päästäkseen täyttää työssäoloehto. Pahimmissa ongelmissa olevat nuoret eivät tätä täytä.

Kun ministeri on ottanut kohteekseen erityisesti ansiosidonnaisen työttömyysturvan, olisi mielenkiintoista saada tietää pyrkimyksen todelliset tarkoitusperät. 

Keskusta ei milloinkaan ole ollut järin innoissaan ansiosidonnaisista etuuksista, eivätkä porvarit yleensäkään ammatillisesta järjestäytymisestä. Olisiko tässä vastaus esitettyihin kysymyksiin?

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 19.8.2008. 

PS. Kansan Uutisissa 19.8. Liisa Hyssälä "kiistää ottaneensa työttömyysturvan porrastamiseen edes varovaisen myönteistä kantaa".

"- Tavoite on lyhentää työttömyysjaksoja, ei heikentää työttömyysturvaa, painottaa Hyssälä." 

Aika mielenkiintoista, kun tätä vertaa aiemmin linkitettyihin uutisiin ja Hyssälän vastaukseen Suomiselle. Loogisuutta ja rehellisyyttä, jälleen kerran.

Ei kommentteja: