31.5.12

Kokoomuksen väärä todistus välittämisestä


Perjantai 20.11.2009 klo 14:03 - Pasi

Luin sattumalta Satakunnan kokoomuksen lehteä Karhunkämmentä (pdf). Lehdessä kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) kertoili näkemyksiään otsikolla ”Välittäminen merkitsee todellisia tekoja”. Katajan juttu oli malliesimerkki kokoomuksen nykytyylistä, jossa silmät kirkkaina puhutaan kauniita asioita välittämättä yhtään siitä, mitä oikeasti on tehty.

Alla muutama lainaus Katajan sanoista:

”Viime lamassa osa työikäisistä putosi kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle. Nyt pitää Katajan mukaan tehdä sellaisia päätöksiä, ettei sama enää toistu.”

Totuus: Syyskuussa 2009 Suomessa oli 77 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Koulutus- ja tukityöllistämistoimenpiteiden piirissä oli 5 200 ihmistä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Toimenpiteitä ihmisten pitämiseksi työmarkkinoilla on siis vähennetty.

”Syrjäänajautumisen välttämiseksi ensisijaista on pitää ihmiset työelämässä. Tähän tarvitaan elvytystä ja kotitalouksien ostovoiman lisäämistä.”

Totuus: Porvarihallituksen elvytyspolitiikka koostuu 80-prosenttisesti veroleikkauksista. EU:n komission lausunnon (pdf) mukaan suurin osa suomalaisesta veroelvytyksestä on jäänyt kuluttajille säästöön ja siten sen vaikutus kulutukseen on ollut mitätön. Lienee tarpeetonta sanoakin, että työttömäksi joutunutta eivät verojen leikkaukset paljoa lämmitä.

”Osaaminen kaikilla tasoilla on yksi valtakunnallisista tavoitteista. Perusopetus paremmaksi -ohjelmassa valtio on päättänyt ohjata 200 miljoonaa euroa pienten koululaisten opetukseen. Rahaa on merkitty ryhmäkokojen pienentämiselle ja sekä kerho- ja erityisopetuksen lisäämiselle.”

Totuus: Hallituksen esityksessä vuoden 2010 talousarvioksi on varattu 30 miljoonaa euroa opetusryhmien pienentämiseen. Ei 200 miljoonaa, vaan 30 miljoonaa kunnille, joiden taloudessa on ensi vuonna noin 850 miljoonan euron aukko. Kuntien kyvystä turvata palvelut, esimerkiksi pienentää ryhmäkokoja, ei puutu muutamaa kymmentä miljoonaa, vaan lähes miljardi euroa.

Ei siis pidä uskoa aivan kaikkea mitä lukee.

Ei kommentteja: