31.5.12

Kuppi nurin


Tiistai 5.8.2008 klo 11:19 - Pasi

Eilen iskeytyi päälle suunnaton harmitus. Osansa asiassa oli loman päättymisellä. Vaikka pääsääntöisesti pidänkin työstäni, on mökillä aina mukavampaa.

Suurimmat syylliset pinnan palamiseen ovat silti muutamat porvarihallituksen avainministerit. Lähetän tässä yhteydessä terveisiä:

Matti Vanhanen, lähetitte työmarkkinajärjestöille "tarkkaan luettavan viestin". Lupailette järkevän palkkaratkaisun porkkanaksi hallitusohjelman ylittäviä veronkevennyksiä vuodelle 2010. Herra pääministeri, harrastatteko erämaahan huutamista myös työajan ulkopuolella?

Kun niputatte yhteen yleisen työnteon kannustavuuden, suhdannetilanteen ja palkkaratkaisut, puhutte itse asiassa tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta, tuttavallisemmin tupo.

Tupo on se suomalaisen yhteiskunnan rakentamisen peruspilari, jonka Te, hallituspuolueet ja Elinkeinoelämän keskusliitto yksituumaisesti hylkäsitte jo keväällä 2007.

Milloin Te ymmärrätte, että liittokierrokset ja paikallinen sopiminen eivät toimi siten, että vain työntekijäpuoli joustaisi saavutetuista eduistaan? Hallituksen ja EK:n rähjääminen liiallisista palkankorotuksista on aivan turhaa. 

Sopimuksissa on myös työnantajapuolen allekirjoitukset. Ja mitä tulee hallituksen rooliin, lienee parempi pysyä vaiti palkankorotuksiin ja työehtosopimuksiin liittyvissä asioissa niin kauan, kuin ajatus tuposta aiheuttaa vastenmielisyyttä.

Jyrki Katainen, esittelitte vuoden 2009 valtion budjetin painopisteinä "osaamisen, kannustamisen ja välittämisen".  Onko Teillä työhuoneessa vihkonen, jossa luetellaan mukavia ja positiivisia sanoja, josta tarpeen tullen poimitte muutaman luonnehtimaan politiikkaanne?

Budjetissanne kohdennatte perusopetuksen laadun parantamiseen 20 miljoonaa euroa, samoin kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksiin. Samalla Te ojennatte metsänomistajille 170 miljoonan euron tulonsiirron ja alennatte ruoan arvonlisäveroa (kulutusveroa) 500 miljoonalla eurolla. 

Onko tämä Teistä "osaamiseen, kannustamiseen ja välittämiseen" panostamista? 

Suomen Kuvalehdessä 31/2008 Te sanotte, että "demareilta puuttuu rohkeutta" samalla, kun toteatte "status quon" olevan hyvä.

Te mm. kysytte, "vähennetäänkö 250 miljoonalla maksimaalisesti pahoinvointia, jos ne otetaan pois päivähoitomaksuista" ja vastaatte olevanne "varma, että ei vähennetä".

Minä kysyn puolestani Teiltä, vähennetäänkö 500 miljoonalla eurolla maksimaalisesti pahoinvointia, jos ruoan alv:ia alennetaan? Olen varma, että ei vähennetä.

Kävin nimittäin toissa päivänä ostamassa lähikaupasta pussillisen riisiä. Kilo maksoi 1,49 euroa. Jos oletamme, että veron alennus menisi kokonaan hintoihin, ruoan hinta ei enää nouse ja inflaatio on nolla, saan vuoden kuluttua riisikilon seitsemän senttiä (0,07 euroa) edullisemmin.

Samaan aikaan luemme uutisista, että vuokra-asuntojen hinnat ovat kuluneena vuonna nousseet 10-15 prosenttia ja ruoan hinta vuoden aikana keskimäärin 9,5 prosenttia.

Miten Te kehtaatte markkinoida ruoan alv-alennusta "sosiaalisena" veronalennuksena, joka helpottaa erityisesti pienituloisten asemaa?

Samassa lehdessä Te pidätte avausta alle 16-vuotiaiden maksuttomasta joukkoliikenteestä "jakopolitiikkana" ja toteatte, että ilmastonäkökulmasta ajateltuna "maksuttomat liput pitäisi antaa alle 16-vuotiaiden vanhemmille".

Kiitos tästä rakentavasta ja kauaskatseisesta kommentista.

Liisa Hyssälä, Te haluatte porrastaa nuorten työttömyysturvaa, koska nykyinen järjestelmä "passivoi" nuoria.

Arvoisa ministeri, työttömyysturvan heikentäminen ei ole "mahdollisuuksien antamista". Olin hämmästynyt, kun aamu-tv:ssä Te hymyssä suin kerroitte, miten tällä uudistuksella Te "autatte" nuoret töihin.

Tiedättekö Te, mitä tarkoittaa ansiosidonnainen työttömyysturva? Tiedättehän, että sen piiriin päästäkseen tulee olla työttömyyskassan jäsen ja täyttää työssäoloehto? Eli suomeksi, henkilön edellytetään olleen 28 edellisen kuukauden aikana työttömyyskassan jäsenenä vähintään 43 viikkoa sellaisessa työssä, jossa kunakin viikkona työaika on ollut vähintään 18 tuntia.

Kuvitteletteko Te, että nuorisotyöttömyyden ongelmakohtana ovat sellaiset nuoret, jotka täyttävät työssäoloehdon? Minusta tuntuu, että Te olette saanut päähänne, että tämä vaikuttaa kivalta jutulta ja ajatte sitä eteenpäin ajattelematta yhtään, mitä seurauksia sillä olisi.

Vai ajatteletteko sittenkin? Onko ajatuksena, että nuorilta heikennetään nimenomaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jotta ammattiliiton jäsenyys ei heitä houkuttaisi? Eihän? 

Ansiosidonnainen työttömyysturva on ansaittu etuus; siihen ei kosketa. 

Te myös haluatte, että opiskelijat tekisivät enemmän lapsia. Minustakin se olisi hyvä. Te myös toteatte, että "vaatimus nopeammasta opiskelusta ja synnyttämisestä samaan aikaan voi tuntua ristiriitaiselta".

Niin tuntuu. Teitä se ei haittaa, minua haittaa.  Te voitte luopua pikimmiten siitä ajatuksesta, että korkeakouluista valmistuu 25-vuotiaita suurperheiden äitejä. Se ei ole mahdollista, vaikka miten vastuu painaisi.

***

Kiitos. Osaamista, kannustamista ja välittämistä.

Ei kommentteja: