31.5.12

Onko Kela-korvaus tabu?


Maanantai 6.4.2009 klo 9:14 - Pasi

”Soopaa!”, toteaa Juhani Heimonen Jutta Urpilaisen ehdotuksesta selvittää Kela-korvausten poisto yksityisiltä lääkärikäynneiltä (TS 2.4.). Heimosen kirjoitus on alusta loppuun inhorealistista, porvarillista välttämättömyyden todistelua vailla hiventäkään kriittisyyttä vallitsevaa järjestelmää kohtaan.
Samalla, kun Heimonen toteaa Kela-korvauksen olevan mitättömän alhaisella tasolla, hän näkee sen välttämättömänä tukena ”ihmisten valinnanvapaudelle”. Ilman korvausta kun suomalaiset ”sysättäisiin potilasjonojen jatkeeksi”.

Mikäli julkinen terveydenhuolto on kelvotonta ja yksityisen terveydenhuollon tuki takaa vapaan valinnan, miksi julkiseen terveydenhuoltoon on jonoja? Tähän Heimonen ei vastaa, koska hänen maailmassaan kaikilla on yhtäläinen vapaus valita. Todellisuus on eri.

Yksityinen terveydenhuolto on liiketoimintaa, bisnestä globaaleilla markkinoilla. Suomi on siitä mainio maa harjoittaa tätä toimintaa, että täällä voittomarginaali subventoidaan verovaroin. Ei ihme, että kansainväliset lääkärifirmat ovat olleet aktiivisia suomalaisilla markkinoilla.

Heimosen tekstistä paistaa kokonaisuudessaan läpi ajattelu, jossa markkinoihin perustuvan toiminnan kustannuksilla ei ole niin väliä, kunhan se ainakin näennäisesti perustuu markkinoihin. Mahdollisuus tuettujen voittojen käärimiseen peittoaa huolen kansalaisten yhdenvertaisesta mahdollisuudesta hoitoon.  

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 4.4.2009.

Ei kommentteja: