31.5.12

Pieleen meni, otetaanko uusiksi?


Tiistai 22.7.2008 klo 16:19 - Pasi

Lehtitietojen mukaan Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy on ehdottanut Irlannin pääministerille, että irlantilaiset järjestäisivät uuden kansanäänestyksen Lissabonin sopimuksesta europarlamenttivaalien yhteydessä kesäkuussa 2009.

Sarkozy lienee oikeassa, nopeampaa tai helpompaa keinoa ei ole, mutta eikö tämä tunnu hieman omituiselta... 
Äkkiseltään tässä tulee sellainen olo, että niin kauan äänestellään kunnes menee oikein. Ja tehtäköön tässä yhteydessä jälleen selväksi, että vastustan kansanäänestyksiä ja kannatan Lissabonin sopimusta.

Mitä kansanäänestysten kannattajat tällaisesta ajattelevat? Eikö sekin kerro jotain, jos kansa on kesällä 2008 jotain mieltä ja yhtäkkiä vuoden päästä eri mieltä? Eihän niin voi olla, eihän?

Mitä jos eduskuntavaalien 2007 jälkeen vaikkapa presidentti olisi sanonut televisiossa että "kansalaiset, medbörgare, mietitäänpä nyt vuosi vielä sitä tasa-arvotupoa, pidetään sitten uudet vaalit ja siihen asti mennään Vanhasen ykkösellä"?

Enpä tiedä. Jos ei ole hyvää keinoa, niin kuuluuko edetä huonolla keinolla? Ei kai Irlantia silti oikein erottaakaan voi. (Tai toisaalta Ranskaa ja Hollantia, onhan näitä ennenkin ollut.)

On ironista, että unionin pyrkimykset lisätä demokratiaa kaatuvat suoraan demokratiaan. Se olisi jopa hauskaa, jos kyse ei olisi ihan oikeasti aika vakavasta asiasta. 

Mutta, mutta. Demokratia kuulemma tuottaa aina oikean tuloksen. Vaikka sitten oltaisiin äänestetty ei, koska ei tiedetty mistä tässä koko hommassa oli kyse. Kenen syy?

Ei kommentteja: