31.5.12

Porvarihallitukselta törkeää eturyhmäpolitiikkaa


Maanantai 28.7.2008 klo 20:25 - Pasi

Porvarihallitus on päättänyt huojentaa metsänomistajien puun myynnistä maksettavia veroja vuoden 2010 loppuun asti. Hallitus perustelee päätöstään metsäteollisuuden puun saannin turvaamisella.

Päätöksen taustalla on kiista Venäjän puutullien korotuksista, joita koskevissa neuvotteluissa hallitus ei ole onnistunut. Nyt tehdyillä huojennuksilla siirretään hallituksen epäonnistuminen suomalaisten veronmaksajien maksettaviksi.

Hallituksen esimerkkilaskelmien mukaan vuosien 2008-2010 välisenä aikana metsän myynnistä maksetaan veroa alle 12 prosenttia, mikäli myyntitulot jakautuvat tasaisesti koko ajalle.

Mikäli puu myydään vuoden 2009 loppuun mennessä, on veron osuus pienempi. Jokainen palkansaaja voi verrata tätä omaan tuloveroprosenttiinsa.

Veron alentamisen kustannukset ovat valtiolle 170 miljoonaa euroa vuonna 2009. Kun hallitus ministeri Paula Risikon suulla tyrmäsi 247 miljoonan euron arvoisen ehdotuksen päivähoidon maksuttomuudesta ”utopistisena” sanoen sen johtavan ”verotuksen kiristämiseen tai muista palveluista tinkimiseen” (TS 12.6.), kysyn, mitä veroja kiristetään tai mistä palveluista tingitään puun myynnin verohelpotuksen myötä?

Asia voi tietenkin olla myös niin, että päivähoidon maksuttomuus koskettaisi vääriä henkilöitä sen helpottaessa työssäkäyvien, perheellisten, tavallisten ihmisten arkea pääoman omistajien sijaan.

Toivonkin, että myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen hillitsisi muiden puolueiden moittimistaan ”etupuolueina” (TS 1.7.), kun hallitus, jossa hän istuu valtiovarainministerinä, tekee aivan selvää eturyhmäpolitiikkaa. Mitä pidempään nykyinen hallitus on istunut, sitä selvempänä ja rumempana tämä näkyy.

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 25.7.2008.

Ei kommentteja: