31.5.12

Ensimmäinen raapaisu tulokseen


Keskiviikko 29.10.2008 klo 22:18 - Pasi

Kansa antoi sunnuntaina tuomionsa. Sosialidemokraateille ja vasemmistolle ylipäätään tuomio oli tyly. Pettymys on ankara, mutta muutamia ajatuksia tuloksesta on jo alkanut muodostumaan.

Ensinnä pitää todeta heti mielipiteeni omasta tuloksesta. Ansaitsin 76 turkulaisen luottamuksen, ja olen siihen tyytyväinen. 27-vuotias porilainen demarilta näyttävä demariensikertalaismies ei ole Turussa villeintä kamaa.

Eihän tuloksella taivaissa viiletellä, mutta ei se lannistanutkaan. Tuntuu, että näiden äänten eteen on tehty kovasti töitä; vanhojen koulukavereiden ääniä ei juuri ollut saatavilla. Ylpeänä eteenpäin, siis. Kiitos paljon äänestäjille, vaalityötä tehneille ja tsempanneille. 

SDP:n tulos Turussa oli murheellinen. Kolme valtuustopaikkaa ja 2439 ääntä (4,2%) putosi pois. Todella rajua.

Demokratiassa äänestäjällä on mahdollisuus palkita tai rankaista. Turussa äänestäjät katsoivat oikeaksi rankaista sosialidemokraatteja kaupungin ongelmallisesta tilanteesta. SDP:n lisäksi tappion koki Keskusta. 
Palkinnon saivat Kokoomus, Vihreät sekä Perussuomalaiset.

Tämän enempää en oikeastaan osaa vielä järjellisesti aihetta "analysoida". Joka tapauksessa on selvää, että sosialidemokraattien viesti ei näissä vaaleissa ollut turkulaisia kiinnostava.

Politiikkaa vaalien alla puhuttiin Turussa varsin vähän, mutta näyttää siltä, että porvarienemmistön viesti päätöksentekoa jarruttavasta SDP:stä on uponnut. On yhdentekevää, millaisella totuuspohjalla tällainen väite on, eikä siitä enää kannata urputtaakaan.

Yhteen seikkaan haluan puuttua. Välittömästi vaalien jälkeen on Turussakin alkanut kuulua kriittisiä äänenpainoja SDP:n tilasta. On kuulemma ongelmia jäsendemokratian kanssa ja samat vanhat parrat johtavat.

Mitä jäsendemokratiaan tulee, ei sitä enää paljoa toimivammaksi voisi saada. Turun SDP:n listalle halusi muistaakseni 126 turkulaista, joista 80 valittiin listalle ihan yksiselitteisesti jäsenäänestyksellä. Jokaisella jäsenellä oli yhtä monta ääntä.

Kun lista on valmis, se annetaan äänestäjien arvioitavaksi. Sunnuntaina kansa päätti, keihin se luottaa. Valtuustoryhmään valittiin neljä uutta valtuutettua:
  • Ilkka Kantola (SDP:n varapuheenjohtaja)
  • Ari Korhonen (SDP:n puoluesihteeri)
  • Eeva-Johanna Eloranta (Raision valtuutettu 1997-2008)
  • Piia Elo
No niin, jos turkulaiset valitsevat 11 demaria jatkokaudelle, uusiksi kolme politrukkia sekä yhden nuoren naisen joka hänkin on toiminut kaupunginhallituksen varajäsenenä, niin minkä sille voi?

Jos haluaa syyttää jotain tai joitain valtuustoryhmän koostumuksesta, on mentävä jonnekin aivan muualle kuin työväentalolle. Voi aloittaa vaikkapa kävelykadulta, jossa tavoittaa paljon kansalaisia haukkuakseen heidät taantumuksellisiksi.

Valtakunnallisestikin on otettu tehtäväksi riidellä keskenämme, vieläpä mahdollisimman julkisesti. Kokoomuksen porukoissa lienee tyytyväistä hyminää, kun Kepu ja SDP keskittyvät tappelemaan omiensa kanssa.

Yhtä kaikki, tämä vaaleista tällä erää. Kun pettymys on suuri ja työ menee hukkaan, on vaikea löytää johdonmukaisia ajatuksia, mieli on tyhjä ja kroppa sairastuu flunssaan.

Ei kommentteja: