31.5.12

Oi aikoja, oi tapoja


Tiistai 1.12.2009 klo 15:02 - Pasi

Olen aina suhtautunut Sveitsiin lähtökohtaisen myönteisesti. Pieni, vauras, länsimainen demokraattinen maa, joka on suhteellisen liberaali ja ansaitsee vain positiivista suhtautumista. Nyt on pitänyt tarkistaa tätä suhtautumista.

Sunnuntaina sveitsiläiset päättivät kansanäänestyksellä kieltää minareettien rakentamisen. Sveitsissä on tätä nykyä neljä (4) minareettia ja viides on rakenteilla. Jo entuudestaan laki on kieltänyt rukoushuutojen kaiuttamisen näistä torneista, joten ne ovat funktioltaan vain esteettisiä.

YLEn uutisesta:

Minareettien rakennuskieltoa on perusteltu poliittisen islamin leviämisen estämisellä. Kansanäänestyksen puuhaajien mukaan minareetit eivät ole pelkkiä uskonnollisia symboleja, vaan osoitus vallanhalusta. Sveitsin kansanpuolue uskoo minareettien olevan keino maan islamilaistamisessa.

Minusta ei voisi paljon enempää haista ideologiselta, nationalistiselta ajojahdilta kuin miten tämä juttu haisee. Meidän kulttuuri hyvä, toisten kulttuuri paha. Ja tällä ei nyt ole mitään tekemistä sen kanssa, että jossain päin maailmaa katkotaan varkaiden käsiä ja ympärileikataan tyttölapsia. Tässä on kyse siitä, että me emme hyväksy teitä.

Sveitsin hallitus kehotti sveitsiläisiä äänestämään kieltoa vastaan, koska se rikkoisi perustuslakia, uskonnonvapautta ja suvaitsevaisuutta. Päätöksellään sveitsiläiset muuttivat perustuslakia ja määrittelivät uudelleen uskonnonvapauden ja suvaitsevaisuuden.

Ympäri länsimaita hallitukset, järjestöt ja lehdistö ovat kritisoineet päätöstä. Mm. Euroopan neuvosto on ilmaissut huolensa äänestyksen tuloksesta. Omalla pienellä äänelläni liityn tähän kritisoijien joukkoon.

Vajaat sata vuotta sitten Euroopassa kaikki paha oli juutalaisten syytä. Tässä asiassa ryhdyttiinkin sitten konkreettisiin toimenpiteisiin ja saatiin maailma palamaan. Sammutusoperaation jälkeen maailma pursusi solidaarisuutta ja yhteishenkeä, jonka seurauksena esimerkiksi perustettiin YK.

Nytkö alkaa kierros täyttymään? Seuraava syypää on löytynyt, jonka niskoille voidaan lyödä maailman pahuus. Länsimaiden reaktioista päätellen ainakin toistaiseksi ymmärretään lyödä lietsomiselle jarruja, mutta on myös olemassa porukka, joka riemuitsee sveitsiläisten päätöksestä. Toivon todella, että tuo porukka ei nykyisestä suosiostaan kasva.

Sveitsissä suosio on 57,5 prosenttia.

Ei kommentteja: