31.5.12

Vaalirahoitus hämmentää - Vanhastakin


Tiistai 20.5.2008 klo 20:30 - Pasi

Keskustelu vaalirahoituksen avoimuudesta on edennyt jo siihen pisteeseen, että pääministeri varoittelee poliittisesta kriisistä. Tiedä häntä, tuskin tähän asiaan hallitus kaatuu. Onhan pääministeri omien sanojensa mukaan edelleen toiminut rehellisesti ja avoimesti, vaarantamatta omaa uskottavuuttaan.

Matti Vanhasen itseluottamus saa jo hämmästyttäviä mittasuhteita. Onhan toki totta, että hän on toiminut sääntöjen mukaisesti. Hänen ilmoituksestaan käy ilmi, mistä hän on rahansa saanut ja kaikki yli 1700 euron lahjoitukset on eritelty. Käsittääkseni keskustelu julkisuudessa ei silti ole kokenut ongelmaksi pelkästään ilmoitusten puutteellisuutta, vaan myös rahoituksen todellista alkuperää.

Paitsi, että Vanhanen sai vaalikampanjaansa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä 10 000 euroa, löytyy ilmoituksesta myös 16 000 euron tuki Nuuksion Keskustakerho ry:ltä. Yhdistys on varsin varakas, se tuki myös mm. Tanja Saarelan kampanjaa yhteensä 44 300 eurolla. Jäsenhankintaa tai muuta toimintaa yhdistys ei järjestä kovinkaan aktiivisesti, ainakaan sen kotisivuilta ei löydy tapahtumakalenteria. Siis yhdistys, jonka ainot löytyvät tiedot ovat puheenjohtajan ja sihteerin nimet, tuki kahden ehdokkaan kampanjoita 60 300 eurolla. Kukin tehköön omat johtopäätöksensä.

Koen tässä kohussa positiiviseksi sen, että nyt alkaa aukeamaan, miksi porvari saa samalla rahalla niin paljon vasemmistolaista enemmän. Toiseksi toivon, että nurinat ay-liikkeen ja vasemmiston yhteyksistä voisivat nyt hieman hiljentyä. Ammattiyhdistyksen tuki tuskin voi olla liikemiehen tukea paheksuttavampaa.

Olin jostain lukevinani, että liike-elämän tuki "suomalaista yrittäjyyttä ymmärtäville" ehdokkaille on ay-liikkeen tukea hyväksyttävämpää, koska jälkimmäinen kerää varansa jäsenmaksuilla. En ymmärrä. Ensinnäkin, liikemies tuskin laittaa kymmeniätuhansia euroja kenenkään kampanjaa omasta pussistaan ja toiseksi, miksi ay-liike ei saisi tukea "suomalaista palkansaajaa ymmärtävää" ehdokasta?

PS. Pääministeri harkitsee itsensä jääväämistä arvonimilautakunnan johdosta "uuden kohun säikäyttämänä". Jälleen logiikka riemuitsee. Ennen julkisuutta ei jäävi, julkisuuden jälkeen jäävi.

Ei kommentteja: