31.5.12

Orpo ennakoi


Lauantai 4.10.2008 klo 11:34 - Pasi

Turun Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo aloitti jo viikolla (TS 30.9.) rakentamaan Turkuun uutta hallitussopimusta, lähes kuukausi ennen vaaleja. Toki on ymmärrettävä, että kyse on puhtaasti vaaliretoriikasta. Tosin aika rohkeasta sellaisesta; Orpon puheet kääntyvät aika helposti Kokoomuksen omaan nilkkaan. 

Käydään ensin läpi käsitteitä. Hallitussopimus on ollut Turussa käytössä kuluneen vaalikauden. Sopimuksessa sovitaan vaalikauden alkaessa ryhmille tärkeistä asioista, joita tulevan nelivuotiskauden aikana tullaan toteuttamaan.

Nykyisessä sopimuksessa ovat olleet mukana kaikki valtuustoryhmät Vasemmistoliittoa ja SKS:a lukuunottamatta ja se on sisältänyt yli sata kohtaa. Sopimus on toiminut kohtuullisesti; ainoastaan Kokoomus on sitä rikkonut muutamaan otteeseen. 

Nyt Orpo ja Kokoomus tulivat ulos esityksellä, jonka mukaan hallitussopimuksen tulevalla kaudella muodostavat Kokoomus ja keskiryhmät (kesk, kd, vihr). Hyvä tietää. Ongelmallista tietty on vain se, ettei kukaan tiedä vielä vaalitulosta. Silläkin lienee jokin merkitys asian järjestymisellä.

Orpo perustelee aloitettaan sillä, että SDP:ssä vallitsee "yleinen vastarinta kaikille uudistuksille". Samaa aihetta sivusi jo elokuussa Kokoomuksen poliittinen sihteeri Riku Cavadas todetessaan "Nykyinen ei-linja ei voi jatkua. Kaikkien esitysten tyrmääminen on menneen ajan puhetta". 

Yritetäänpä tehdä yksi asia selväksi. Kunnallispolitiikassa käytännössä kaikki päätökset tehdään esittelystä. Tämä tarkoittaa sitä, että virkamies esittelee luottamushenkilöille esityksen, jonka päättäjät joko hyväksyvät, hylkäävät, muokkaavat tai palauttavat valmisteluun.

Kaupungin budjettiasioissa esittelevä virkamies on kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok), hänen tukenaan kaupungin talousjohtaja Ari Mäkinen (kok).

No niin. Jotta voisi vastustaa kaikkia esityksiä ja uudistuksia, pitäisi jonkun (tässä tapauksessa kaupunginjohtajan) esittää jotain. Kaupungin talouden tasapainottamiseen tähtääviä esityksiä ei ole tullut ensimmäistäkään. Näin ollen mikään ryhmä, ei myöskään SDP, ole voinut niitä vastustaa.

Tulkitsen, että Kokoomus viittaa ulostuloillaan Pukkisen ja Mäkisen keskustelumuistioon, johon oli kerätty hatusta ja hanskasta arvioita eri toimenpiteiden vaikutuksista kaupungin talouden tervehdyttämiseen. Se oli siis muistio, ei esitys.

Muistion laadusta kertoo se, että siinä ehdotettiin Turku Energian myymistä, jolloin kaupungille jäisi tulouttamatta yhden veroprosenttiyksikön verran rahaa vuosittain. Kaupungin vuokra-asuntojen myynnistä saatavan rahan arviot on naurettu ulos vuokrataloyhtiöiden johdoissa.

Kokoomus on kuitenkin Orpon suulla ilmoittanut, että se tukee kaikkia kaupunginjohtajan esityksiä, ennen ensimmäistäkään esitystä. Aika rohkeaa minusta.

Mitä sitten tulee siihen, että SDP:n "vastarinnan" vuoksi kaupungissa ei kyetä tekemään taloudellisen tilanteen vaatimia uudistuksia, on Orpon, ja äänestäjien, syytä katsoa peiliin ja pohtia hetki.

Kokoomus on suurin puolue. Kaupunginjohtaja on kokoomuslainen. Talousjohtaja on kokoomuslainen. Kuten Orpokin toteaa, Kokoomus saa ajamansa asiat läpi myös ilman SDP:tä keskiryhmien kanssa. Miksi siis vähemmistöryhmän vastustus torppaisi uudistuksia? Antaa mennä Petteri, jos kerran uudistuksille on tukea muualla kuin vasemmalla!

Se siitä. Lopuksi vielä kaksi huomiota.

1. Orpo muistuttaa TS:n jutussa, että "mitkään ideologiset syyt eivät saa olla järkevien ratkaisujen tiellä." Kuultu jo. Kokoomuksen ajatusten tukeminen on järkevää, eri mieltä oleminen pohjautuu (väärään) ideologiaan. Minä hämmästelen porvarillista näkemystä politiikasta. Heillä ei ole mielipiteitä (ideologiaa), on vain järkeviä ja vääriä ratkaisuja. Simppeliä.

2. Turun Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Helva toteaa Turun Sanomissa, että vihreille sopii mainiosti yhteistyö Kokoomuksen kanssa, erityisesti talousasioissa. Selvä se. Vihreiden taipuminen porvaripuolueeksi alkaa olla jo saavutettu. Happy now?

Ei kommentteja: