31.5.12

Jupinaa jupakasta


Maanantai 2.6.2008 klo 21:29 - Pasi

Vaalirahoitussekoilu saa mielen keinumaan itkun ja naurun välillä. Erilaisia lausuntoja voi lueskella pariinkin otteeseen päivittäin, ja nämä ovat toinen toistaan kummallisempia.

Liikemiehet brassailevat ministerikavereillaan, ministerit kiistävät milloinkaan ketään tavanneensakaan, yhdistys on perustettu Korhosen toimistossa, yhdistyksen perustamisesta ei tiedetä mitään, rahojen alkuperä tunnetaan, rahojen alkuperästä ei tiedetä eikä halutakaan tietää etc. etc. Sokerina pohjalla on tietenkin pääministeri Matti "en osallistu spekulaatioon" Vanhanen lausuntoarvontakoneensa kera.

Uusimmassa ulostulossaan (eli armollisena myönnytyksenä annetussa tiedotustilaisuudessaan) pääministeri vertaa Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen osuutta vaaleissa SAK:n surullisenkuuluisaan televisiomainokseen, jota sivumennen sanoen ei milloinkaan kertaakaan esitetty televisiossa kokonaisuudessaan. (Tiesiväthän muuten kaikki, että niitä mainoksia oli kolme?)

Itse vertausten suurena ystävänä pidän tällaista rinnastusta silti matalamielisenä. Vertaus olisi osuva, jos televisiossa (tai juutuubissa) olisi pyörinyt mainos, jonka lopussa ruutuun kajahtaa leima "KMS - suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta".

Eipä varmasti Timo Kalli (kesk) arvannut, millaisen turbulenssiin hänen rehellisyyspuuskansa tulisi johtamaan. Lieneekö silti juuri rehellisyydessä se ero, mikä ajoi Ilkka "nej, nej, nej" Kanervan erottamiseen, mutta nykyisen skandaalin ryvettämien ministerien luottamuksen säilymiseen "poliittisesta kriisistä" huolimatta.

Olen yhtä kaikki sitä mieltä, että nykyisen vaalijärjestelmän aikana vaalirahoituksessa ei ole mitään pahaa. Tärkeää on - ja kuten sanottua, tämä on tämän katastrofin valopilkku - että äänestäjät tietävät, kuka heidän ehdokkaitaan rahoittaa. On myös älyllisesti epärehellistä olettaa, etteikö rahoittaja kaipaisi jotain vastinetta sijoitukselleen. Altruismia kun ei ole olemassa, ainakaan kun ollaan tekemisissä bisneksen kanssa.

Isoin ongelma nykyisessä tilanteessa on siinä, että ministerit jääväilevät itseään tämän ja tuon asian valmistelusta vakuutellessaan riippumattomuuttaan. Näen tämän ilmiön erittäin vakavana iskuna hallituksen toimintakyvylle. Erityisesti kepun keihäänkärjet ovat ansioituneet "olen jäävi" -kortin käytössä.

Minä en oikein ymmärrä, miten samaan aikaan voi vakuuttaa omaa lahjomattomuuttaan ja toisaalta jäävätä itsensä. Jääviyden tulee lähteä omasta itsestä, ei median painostuksesta. Jos ja väitetysti kun on puhtaat jauhot pussissa, ei tarvitse vetäytyä päätöksenteosta edes marttyyrin asemaa hakeakseen.

Muuten olen sitä mieltä, että arvoisa pääministeri Matti Vanhanen tekee ylimielisyydessään jo jonkin sortin ennätyksiä. 

edit. Aivan toisesta aiheesta piti sanomani, että Petteri Orpo (kok) on sitten ehtiväinen mies. Paitsi, että hän on eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtaja ja Turun valtuustoryhmänsä puheenjohtaja, hänellä riittää motivaatiota ja aikaa myös Turun Osuuskaupan ja Turun Osuuspankin edustajistoihin. Kokoomus saa olla onnellinen, että sillä on riveissään tällainen duracell-pupu.

Ei kommentteja: