31.5.12

Kerro, kerro gallup...


Sunnuntai 4.5.2008 klo 17:29 - Pasi

Yleisradio julkaisi mielenkiintoisen gallupin Sdp:n puheenjohtajaehdokkaiden kannatuksesta. Totean vain, että ihan hyvältä näyttää. Mainiot analyysit löytyvät mm. Peteltä ja Tagelta.

Menneellä viikolla on julkaistu myös uusimmat puolueiden kannatusmittaukset.

Vappuaattona asialla oli Helsingin Sanomat ja TNS Gallup, tänään sunnuntaina YLE ja Taloustutkimus. Kuten aina, tulokset poikkesivat samalla tavoin kuin ennenkin.

TNS Gallupin mukaan kärjessä ovat Kokoomus ja Sdp 22 prosentin kannatuksella (Taloustutkimus 22,9 ja 21,8 sinisten eduksi), ja perässä roikkuu Keskusta 21,6 prosentilla (21,7).

Olen aika hämmästynyt Vihreiden kannatuksen kehityksestä. Taloustutkimuksen mukaan vihreät ovat kasvattaneet kannatustaan eduskuntavaaleista 1,4 prosenttiyksikköä. Ottaen huomioon porvarihallituksen politiikan, tämä oli ainakin minulle varsin odottamatonta.

YLE haastatteli Keskustan Paula Lehtomäkeä puolueen kannatuksen laskemisen tiimoilta. Vastaus kuulosti jotenkin tutulta:

"En tietystikään lähde luettelemaan, että meissä erityistä vikaa olisi sinänsä. Ehkä yhden sellaisen haasteen koen meidän omassa toiminnassamme - ja se on se, että meillä on valtavan vahva taipumus aina kiinnittää huomiota siihen, mikä on jäänyt saavuttamatta kuin siihen kaikkeen hyvään, mitä olemme saavuttaneet."

Se on kovaa touhua, kun puolueen puheenjohtaja ilmoittaa jatkavansa pääministerinä vuoteen 2015 ja varapuheenjohtaja ilmoittaa, ettei puolueen toiminnassa ole mitään vikaa. Voivathan molemmat olla oikeassakin, mutta eikö kuulosta edes hieman ylimieliseltä?

Taloustutkimuksen ja TNS Gallupin eriävistä tuloksista muuten sen verran, että huvittaa pohtia työväen puhemies Sauli Niinistön vaikutusvaltaa kaiken valtakunnan asioihin. Taisi olla eduskuntavaalien (maaliskuu 2007) jälkeen, kun Sauli haukkui Taloustutkimuksen tutkivan Kokoomukselle liian alhaisia kannatuslukuja.

Huhtikuusta 2007 alkaen Kokoomus on lokakuuta lukuun ottamatta ollut ykkönen jokaisessa mittauksessa...

Ei kommentteja: