31.5.12

Hallituksen näköistä politiikkaa


Tiistai 29.7.2008 klo 11:11 - Pasi

Valtiovarainministeriö hieroo tällä viikolla esityksensä ensi vuoden valtion budjetiksi. Esitys julkistetaan kokonaisuudessaan perjantaina, mutta jo nyt on nähtävissä, että budjetista tulee istuvan hallituksen näköinen. Sosiaalisesta näkökulmasta järkyttävä kakku, joka kuorrutetaan kauniilla puheilla.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on kansakuntamme retoriikan mestareita. Liekö kokoomusnuorilla skimbaamisen ja vittuilukilpailujen ohella myös kursseja, joissa opetetaan puhumaan musta valkoiseksi ilmeenkään värähtämättä. 

Haukuttuaan kriitikot kateellisiksi ja ymmärtämättömiksi Katainen totesi hallituksen tekevän ensi vuonna "historiallisen suuren tulonsiirron pienituloisille".  Jepjep.

Toki kehut pitää antaa siitä, että hallitus nostaa isyys-, äitiys-, vanhempain- ja kuntoutusrahat työmarkkinatuen tasolle. Hyvä Katainen.

Sen jälkeen hallituksen "sosiaalisuuden" etsiminen onkin kuin neulan hakeminen heinäsuovasta. Kotihoidontukea sekä yksityisen hoidon tukea korotetaan (ideologinen valinta?) ja perheitä kannustetaan sikiämään nostamalla kolmannesta lapsesta saatavaa lapsilisää 10 eurolla.

Sivumennen sanoen minusta tuntuu omituiselta kutsua tuota 10 euron lisää kannusteeksi. Jos joku todella pyöräyttää vielä kolmannen muksun 10 euron lisän takia, niin olisi ehkä kannattanut vielä miettiä.
Lapsilisille ei tapahdu muuta huolimatta siitä, että niiden sitominen indeksiin oli vielä ennen eduskuntavaaleja Kokoomukselle hallituskysymys.

Mutta se siitä. Tehdäänpä lista:
  • Poliisien palkkaamiseen 15 miljoonaa
  • Perusopetuksen parantamiseen 20 miljoonaa
  • Lasten rokotusohjelmaan 6 miljoonaa
  • Tulonsiirrot metsää myyville 170 miljoonaa
  • Ruoan alv:n alennus 500 miljoonaa
Mainitut pylpyrät kertovat kaiken tarpeellisen hallituksen linjasta. Kansalaisten arkea koskeviin hankkeisiin heitellään murusia, kun porvaripuolueiden omille eturyhmille jaetaan rahaa ämpäreittäin.

Ruoan alv-alennuksessa on meneillään suuren luokan puhallus, johon myös osa oppositiosta on populismissaan langennut. Mm. Vasemmistoliitto ja Kd ovat innokkaina kannattamassa alennusta sen "helpottaessa kaikkein pienituloisimpien asiaa". Höpönpöö.

1) Eikö ole päivänselvää, että kulutukseen kohdistuvan tasaveron alennus hyödyttää eniten niitä, jotka kuluttavat eniten? 2) Jos veroa pitää alentaa ruoan hinnan nousun vuoksi, mitä teemme vuoden tai kahden päästä, kun hinnat ovat taas nousseet? Otetaan alv kokonaan pois? 3) Eikö todellakaan ole keinoja käyttää 500 miljoonaa euroa siten, että se todella kohdistuisi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville tai edes siten, että sillä olisi jokin rakenteellisesti  merkittävä ja hyödyllinen seuraus?

Siteeraan vielä Jyrki Kataista lokakuulta 2006

"Mikä on todellisuudessa hinnanalennus peruselintarvikkeissa, joiden hinnalla pienituloisille on eniten merkitystä? Kuinka paljon kahvipaketti, ruisleipä, kananmunat tai jauhopussi halventuvat oikeasti, kun verotus näiden kohdalla keventyy. Varsin perusteltua on epäillä, aleneeko kovasti kilpailtujen peruselintarvikkeiden hinta aidosti, vai meneekö veronalennusvara kalliimpiin elintarvikkeisiin. Jos alennus siirtyisi tutkijoiden arvioimalla tavalla, se tarkoittaa kahta senttiä maitopurkin hinnassa."
Hyvä pointti, Jyrki.

Yhtä kaikki, kokoomuslainen valtiovarainministeri yhdistettynä "metsämafiaan" ei tiedä hyvää. 

Ruoan alv-alennuksen lisäksi esimerkkinä tästä toimii puukaupan verohelpotus. Kun halutaan, että metsän omistaja myy puutaan, annetaan veroale. Samaan aikaan hallitus haluaa lyhentää nuorten työttömyysturvaa, näin halutaan "kannustaa nuoret nopeasti töihin".

Siis mitä ihmettä? Miksi nuoria ei kannusteta töihin myöntämällä työllistymisen jälkeen määräaikainen veroale? Miksi omistavaa kannustetaan antamalla lisää, kun työntekijää kannustetaan ottamalla pois?

Porvari ei todellakaan enää peittele politiikkaansa. Odotan mielenkiinnolla onko tämä todella sitä, mitä Suomen kansa haluaa. Vaaleissa nähdään.

Ei kommentteja: