31.5.12

Omituista vstustamista


Keskiviikko 13.5.2009 klo 16:28 - Pasi

Kuluvan viikon maanantaina oli Turun kaupunginvaltuustossa vinhaa. Kokouksen pöytäkirja ilmestynee aikanaan tänne. Isoimpana asiana listalla oli talousasiaa, mutta mielenkiintoinen oli myös kaavaesitys, joka mahdollistaisi Turun Ylioppilaskyläsäätiön suunnitteleman kerrostalon (kuvassa) rakentamisen Helsingintien varteen. Toverit vasemmalta vastustivat hanketta tarkkaan pohdituilla argumenteilla.

Hommassa on siis kyse siitä, että opiskelija-asuntoja rakennuttava ja vuokraava Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) haluaa rakentaa 12-kerroksisen kerrostalon "TYS Ikituuri" Ylioppilaskylään. Rakennus asemoituisi Helsingintien varteen, ja toimisi siten samalla myös maamerkkinä pääkaupungin suunnasta Turkuun saapuville.

TYS:n asuntojen käyttöaste oli viime vuonna varsin hyvä huidellessaan yli 95 prosentissa. Satoja opiskelijoita, jotka hakivat asuntoa, jäivät sitä ilman. Erityisesti pulaa on yksiöistä. Ikituuriin on suunniteltu 84 asuntoa, jotka kaikki olisivat yksiöitä. Toisin sanoen, TYS vastaa opiskelijoiden huutoon.

Noh. Valtuustossa keskustelu asemakaavasta alkoi siten, että Vasemmistoliiton valtuutettu Heikki Talvitie ehdotti kaavan hylkäämistä. Ensimmäinen perustelu oli se, että Helsingintien läheisyys aiheuttaa melua ja pölyä.

Ikituurille suunnitellun paikan vieressä on TYS:n varsin uusi asuntokohde Nummenranta. En tiedä, mitä mieltä Nummenrannassa asuvat opiskelijat ovat melusta ja pölystä. Joskaan ei sanonut Talvitiekään tietävänsä. Sen kuitenkin tiedän, että joskus kaupungissa asumiseen sisältyy hieman melua ja pölyä. Ja minun käsitykseni ja toivomukseni on, että Turku olisi jatkossakin kaupunki eikä maaseutupitäjä.

Valtuutetulla oli toki muitakin argumentteja. Ensinnäkään ei näytä lainkaan kivalta, kun maamerkissä asuvat opiskelijat tuulettavat asuntojaan ja verhot vain lepattavat ikkunoista. Toiseksi rakennuksen katolle on suunniteltu kattoterassia, josta opiskelijat sitten pilleripäissään hyppivät alas kun luulevat osaavansa lentää.
Sokerina pohjalla Talvitie oli huolissaan lapsista. Kun Ikituuriin sitten muuttaa lapsiperheitä, ei lapsille ole muuta leikkitilaa kuin vaarallinen kattoterassi. Toivottavasti TYS:lla on jatkossakin osoittaa lapsiperheille muita asuntoja kuin reilun kahdenkymmenen neliön yksiöitä, voisin todeta.

Seurakseen äänestyksessä Talvitie sai neljä muuta vasemmistoliiton edustajaa sekä yhden kristillisdemokraatin; kaava hyväksyttiin äänin 59-6.

En tällä nyt pyri sanomaan, että pitäisi aina olla yhtä mieltä kaikesta. Kun pitää vastustaa, niin sitten vastustetaan. Mutta se, että vastustetaan kerrostalon rakentamista opiskelijoille siksi, että opiskelijat hyppivät talon katolta alas, on jo jotain aivan muuta. Taitaa todella olla niin, että vastustaminen on nyt vain jäänyt päälle.

Ei kommentteja: