31.5.12

Tuloluokista


Lauantai 23.8.2008 - Pasi

Pravdassa oli maanantaina 18.8. mielenkiintoinen juttu tuloluokkien määrittelyistä. Verokeskustelussa puhutaan vähän väliä pieni- ja keskituloisista ilman sen tarkempia selvityksiä siitä, ketkä tulonsaajat mihinkin luokkaan kuuluvat.
Uutispäivä kysyi hallituspuolueilta, mitä ne tarkoittavat keskituloisella. Kolme neljästä vastasi, RKP ei halunnut ottaa kantaa:
  • Keskusta 2000 - 2700 euroa / kk
  • Kokoomus 2600 euroa / kk
  • Vihreät 2500 euroa / kk
RKP:n Wideroos tyytyi rajaamaan keskituloisuuden siten, että 10 000 euroa kuussa ansaitseva ei ole keskituloinen. Fair enough.

Puolueiden lisäksi Demari tiedusteli asiaa sieltä, missä sijaitsevat lopulliset totuudet, eli Tilastokeskuksesta.
Tilastokeskus käyttää pienituloisuuden määrittelyssä EU:n yhteistä määritelmää, eli pienituloinen on henkilö, jonka käytettävissä olevat tulot alittavat 60 prosenttia mediaanitulosta. Mediaanitulo saadaan laittamalla kaikki tulonsaajat riviin ja valitsemalla keskimmäinen.

Näin laskettuna yhden hengen talous on Suomessa pienituloinen, jos tulot ovat alle 12 460 euroa vuodessa,  1038 euroa kuukaudessa.

Tilastokeskusta pyydettiin määrittelemään myös keskituloisuuden raja, joksi muodostui 2373 - 3133 euroa kuukaudessa ansaitseva.

Nyt alkavat kellot kilistä ja tässä huomataan jälleen mielestäni tuloluokkakeskustelun kaikkein mielenkiintoisin ilmiö.

Pienituloisuuden määritelmän perusteella laskettu keskituloisuus olisi  1730 euroa kuukaudessa, kun taas erityisesti selvitetty keskituloisuus on 2373 - 3133 euroa. Mistä ero johtuu?

Tilastokeskus sanoo käyttävänsä määrittelyssä palkansaajien neljää keskimmäistä desiiliä (palkansaajat on laitettu riviin ja jaettu kymmeneen luokkaan, desiileihin), eli desiilejä 4, 5, 6 ja 7. Pienituloisuuden määrittelyssä käytetty keskitulo ei kuitenkaan yllä edes tuohon neljänteen desiiliin.

Näin ollen voisi päätellä, että keskitulo 1730 euroa muodostuu siten, että mukaan lasketaan myös pelkästään tulonsiirtojen varassa elävät, kun taas varsinainen keskituloisuus n. 2600 euroa lasketaan vain palkansaajien keskuudesta.

Kysymys, johon en tiedä vastausta kuuluu, onko oikein määritellä keskituloinen suomalainen vain niiden suomalaisten keskuudesta, jotka nauttivat palkkatuloja? Vai pitäisikö huomioida kaikki suomalaiset tulonsaajat, eli myös eläkeläiset, työttömät ja muut?

Onko reilua määritellä keskimääräisiksi sellaiset tulot, joista hyvin suuri osa kansalaisista voi vain haaveilla?
Jätetään kysymys hautumaan ja vastausta odottamaan. Jos jollakin lukijoista on hallussaan totuus, sen voi jättää kommenttikenttään.

Ei kommentteja: