31.5.12

Leijona Kepulle, lampaita Kokoomukselle


Maanantai 17.11.2008 klo 20:29 - Pasi

Keskustan varapuheenjohtaja, ympäristöministeri Paula Lehtomäki ehdotti viikonloppuna puuttumista energiayhtiöiden ansiottomiin, niin sanottuihin windfall-voittoihin.

Lehtomäki myös iloitsi siitä, että hallituskumppani Kokoomus olisi lämpenemässä "tuulen tuomien" voittojen leikkaamiselle. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen tiputti kuitenkin Lehtomäen nopeasti maan pinnalle.

Kirjoitin windfall-tuotoista huhtikuussa, kun WWF oli julkaissut selvityksensä EU:n päästökaupan aiheuttamista vaikutuksista energia-alan tuotoille. Selvityksessä todettiin Iso-Britannian, Saksan, Espanjan, Italian ja Puolan energiayhtiöiden ansiottomien tuottojen nousevan 23-71 miljardiin euroon viiden vuoden aikana.

Suomessa ansiottomien voittojen suuruudeksi on arvioitu vuositasolla 350-500 miljoonaa euroa.
Windfall-verossa on siis kyse eräänlaisesta leikkurista, jonka avulla leikattaisiin energiayhtiön ansiottomasti saavuttamia, ilmaisista päästöoikeuksista johtuvia voittoja. Sosialidemokraatit ovat ehdottaneet veron käyttöönottoa mm. puoluekokouksen hyväksymässä Neljä vuodenaikaa -ilmasto-ohjelmassa (pdf).

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen esitti veroa uudelleen elokuussa, ja edelleen SDP:n vaihtoehtobudjetissa.
Lehtomäen puheista päätellen Keskusta olisi siis veroa kannattamassa. Kataisen puheista päätellen Kokoomus vastustaa Lehtomäen ounasteluista huolimatta vahvasti, ja perustelut vastustukselle ovat puisevat.

"On turha kuvitella, jos energiateollisuudelta perii maksuja, etteikö teollisuus perisi maksut käyttäjiltä." 

Tilanne on siis tämä. Energiateollisuus nostaa sähkön hintaa nostamasta ehdittyään ja kerää samaan aikaan satojen miljoonien, jopa miljardien eurojen edestä täysin ansiottomia, sille kuulumattomia voittoja. Ja Jyrki Katainen on sitä mieltä, ettei sille voi mitään.

Suomeksi käännettynä Kataisen kannanotto tarkoittaa sitä, että jos energiayhtiöiltä leikataan windfall-voittoja, nostavat yhtiöt sähkön hintaa saadakseen kuluttajilta takaisin nämä windfall-voitot. Siis ansiottomia voittoja ei voi periä takaisin yhteiskunnalle, koska ansiottoman voiton saaja perii kuitenkin ne jälleen itselleen.
Tämäkö on sitä vastuullista markkinataloutta?

Tässä on minusta vähän isommankin pohdinnan paikka. Ovatko poliitikot todella ulkoistaneet talouden niin kauas, ettei politiikalla ole enää jäljellä kuin vikisijän rooli? Ja onko vielä niin, että poliitikot hyväksyvät tämän mukisematta?

Asetetaan kysymys vielä selkeämmin. Mihin ihmeeseen tarvitaan poliitikoita, jos he eivät voi mitään sille, että suuryhtiöt kusettavat kansalaista?

Vai onko sittenkin valittu väärät poliitikot?

Ps. Turun vasta valitun uuden valtuuston ensimmäistä loikkaria saatiin odottaa miinus 45 päivää. Puolitoista kuukautta ennen valtuustokauden alkamista, kolme viikkoa vaalien jälkeen Perussuomalaisten listalta valittu Maarit Rostedt siirtyi Kokoomuksen valtuustoryhmään.  

Anteeksi vain, mutta en osaa olla sanomatta. Jos Rostedt sanoo tunteneensa vetoa Kokoomukseen jo kesällä ja loikanneensa nyt vaalien jälkeen pyydettäessä, niin onkohan toisella tai jopa molemmilla osapuolilla ollut loikka mielessä jo ennen vaaleja?

Olisikohan Rostedt tullut valituksi Kokoomuksen listalta?

Mitäköhän mieltä asiasta ovat ne 257 äänestäjää, jotka halusivat "näpäyttää suuria puolueita"?

Ei kommentteja: