5.6.12

Veroilla maksetaan hyvinvointivaltio


Perjantai 28.1.2011 klo 12:15 - Pasi

Blogi herää liian pitkältä tauolta mielipidekirjoituksella, joka syystä tai toisesta ei Turun Sanomia miellyttänyt.
 
Kokoomuslaiset puoluetoverit Jyrki Katainen (TS 4.1.) ja Jaakko Ossa (TS 5.1.) ovat pohdiskelleet Hetemäen verotyöryhmän esityksiä. Kirjoitukset ansaitsevat muutaman kommentin Kataisen tekstin otsikon hengessä: ”Äänestäjille on puhuttava totta”.

Ensin on todettava, että valtiovarainministeri Katainen on kuluvan vaalikauden osalta vastuussa julkisten varojen vähentämisestä yhteensä lähes yhdeksällä miljardilla eurolla. On hyvä, että hän on nyt, päätöstensä jälkeen herännyt siihen, että tulot ja menot eivät enää ole tasapainossa. Toisaalta on harmi, että hänen tilaamansa Hetemäen veroraportti ei lisää verotuloja eurollakaan, siirtää vain maksuvelvollisuutta pois heiltä, joilla olisi mahdollisuus veroja maksaa heille, jotka joutuvat euronsa laskemaan tarkemmin.

Molemmat kirjoittajat kehuvat veroesityksen tavoitetta ”työnteon kannustavuuden lisäämiseksi” palkkatulojen verotusta keventämällä. Suomessa sekä kokonaisveroaste että palkansaajan tuloveroaste kaikissa tuloluokissa on laskenut suhteellisen yhtäjaksoisesti ainakin vuodesta 1996 alkaen. Miten paljon kannustinta me tarvitsemme, jotta suostumme käymään töissä?

Kauanko me toisaalta hyväksymme sen kehityksen, että ensinnäkin hyvinvointipalveluiden rahoituspohja ja sitä myöden palvelujen taso heikkenee, ja toisaalta suhteellista rahoitusvastuuta siirretään entistä enemmän pienituloisten ihmisten harteille?

Mikäli veroaste ja julkiset tulot halutaan samalle tasolle Bulgarian, Slovakian, Viron, Liettuan, Puolan ja Romanian kanssa, on myös hyväksyttävä se, että koulutus-, terveys- ja hyvinvointipalvelut asetetaan samalle tasolle. Äänestäjille on puhuttava totta.

Katainen kysyi vaihtoehtoja. Minusta verotuksen kehittäminen kohti tasaveroa ei ole perusteltua. Minusta oikeudenmukainen verotus rakentuu sille periaatteelle, että kukin osallistuu yhteisten palveluiden rahoittamiseen kykyjensä mukaan. Minä väitän, että työnteko ei Suomessa lopu, vaikka veroastetta ei laskettaisi viidellä prosentilla. Ennemminkin veroastetta pitäisi nostaa. Näin sohaisen pääni siihen samaan ampiaispesään, joksi Erkki Tuomioja blogikirjoituksessaan (4.1.) verojen puolustamista kutsui.

Mielipidetutkimuksen mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että kalliskin hyvinvointivaltio on aina hintansa arvoinen. Minä toivon, että huhtikuun eduskuntavaaleissa käytäisiin keskustelu siitä, halutaanko Suomea pitää pohjoismaisena hyvinvointivaltiona? Toinen vaihtoehto on se, että meillä on hyvät palvelut niille, jotka kykenevät niistä maksamaan sekä kehnot palvelut maksukyvyttömille. 

Jatkuva julkisen tulopohjan rapauttaminen johtaa väistämättä jälkimmäiseen, ja sitä kannattavat Kataisen ja Ossan hengenheimolaiset.

Ei kommentteja: