5.6.12

MOT ja maahanmuuton hinta


Maanantai 22.2.2010 klo 14:13 - Pasi

"MOT ohjelma herätti.Työssäkäyvä veronmaksaja saa vähemmän palkkaa, kuin maahanmuuttajat tukea?--"

"Jospa niistä sadoista miljoonista,jotka menevät maahanmuuttajiin - MOT 8.2-heruisi vähän Suomen lapsiperheille ,jotka elävät alle köyhyysrajan."

"MOT ohjelmaa katsoessa tuli tosiaan mieleen että miksi tehdä töitä ja maksaa veroja kun ne menee kaikki vaan maahanmuuttajien taskuun??--"

"--Perheenyhdistämisoikeus tuo maahan jopa 20-henkisiä 'perheitä' ottolapsineen. Me maksamme 5-henkiselle perheelle yli 2300 euroa/kk, lisäksi maksaa noiden perheenjäsenten matkat tänne."

"Nyt veti hiljaiseksi. Jos haluatte tietää, mihin veroeuromme palaa, katsokaa Yle areenasta MOT-maahanmuuton hinta (8.2.). En ole vuosiin tyrmistynyt näin!"

Tämä kohuttu YLEn MOT-dokumentti "Maahanmuuton hinta" odotteli digiboksissa hetkeä, jolloin olisi aikaa se katsella. Edellä olevat kommentit (Turun Sanomien tekstiviestipalstalta) saivat aika lailla sormet syyhyämään. Mitähän toimittaja on tällä kertaa laittanut eetteriin?

Olin aika tyytyväinen. Dokkari oli ihan hyvä. Erityisesti pidin toimittajan alkujuonnosta "Jo 12 vuotta sitten -- todistelin, että vastakkaisista uskomuksista huolimatta maahanmuuttajille jaetaan avustuksia täsmälleen samalla kauhalla kuin suomalaisillekin." Tämä on hyvä lähtökohta.

Seuraavaksi todettiin perustavaa laatua olevia seikkoja suomalaisesta sosiaaliturvasta. Lapsiperheitä suositaan, ja oikeus tukeen perustuu asumiseen Suomessa. Vieläkin menee hyvin.

Oikeastaan ainoa asia koko ohjelmassa joka sattui korvaan oli se, kun maahanmuuttajan saamia etuuksia verrattiin vastaavan rahan ansaitsemiseen työskentelemällä. Työssäkäyvältä kun oli esimerkiksi lapsilisät pudonneet kokonaan pois. Ehkäpä vahingossa.

On siis aivan silkka tosiasia, että 9-lapsinen maahanmuuttajaperhe saa aika paljon sosiaalietuuksia. Jo pelkästään lapsilisiä kertyy 1423 euroa kuukaudessa - 17076 euroa vuodessa. Mutta saman verran lapsilisiä kertyy kantasuomalaiselle 9-lapsiselle perheelle.

Siispä minusta maahanmuuttajien saamien sosiaalietuuksien kauhistelun yhteydessä pitäisi kysyä, missä ongelma itse asiassa on. Annan kaksi vaihtoehtoa:

1) Pitäisikö sosiaaliturva Suomessa sitoa esimerkiksi kansalaisuuteen? Tai työhistoriaan?
2) Onko sosiaaliturva Suomessa ylipäätään liian korkealla tasolla?

MOT-ohjelmassa laskettiin esimerkkimaahanmuuttajaperheen tuloihin mukaan kotihoidon tuen Helsinki-lisä. Jos helsinkiläisessä perheessä on alle 1,5-vuotias lapsi eikä perhe käytä kunnallista päivähoitopalvelua, maksetaan perheelle kotihoidon tukea 578,28 - 746,47 euroa kuukaudessa. Onko tämä 1) ok, 2) ok muille kuin maahanmuuttajille, vai 3) liikaa?

Minusta näistä kysymyksistä on tässä keskustelussa kyse. Tälläkin kertaa on olemassa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Sen verran muuten vielä, että tällaisessa yhteydessä on pelkästään tulojen laskeskelu vähän puolittaista paneutumista asiaan. Yhdeksän lapsen kanssa pakkaa tulemaan jonkin verran niitä menojakin. Niin maahanmuuttajille kuin kantasuomalaisillekin.

Ei kommentteja: