5.6.12

"Populismia!"


Perjantai 13.8.2010 klo 11:27 - Pasi

Kirjoitin maaliskuussa itkupotkuraivaritekstin siitä, kun vihreät hekumoivat SDP:n puheenjohtajan "Maassa maan tavalla"-puheesta. Eilen kirjoitin siitä, miten politiikassa puhutaan nykyään sitä, mitä sylki suuhun tuo. Tämä kirjoitus on näiden yhdistelmä, joskin itkupotkuraivari on tasaantunut.

SDP julkisti eilen maahanmuuttoraporttinsa. Raportti on saanut enemmän tai vähemmän mielenkiintoista palautetta, josta suurin osa on annettu siten, että raportista ei ole luettu edes johdantoa.

Aika paljon keskustelua on herättänyt työvoiman saatavuusharkinta, josta totta puhuen juuri kukaan ei tietäisi mitään, mikäli SDP ei olisi ottanut asiaa puheeksi. Poliittisen keskustelun keskiössä, Facebookissa, SDP:n kanta on tyrmätty, koska:
  • miksi kukaan ottaisi ulkomaalaista työntekijää, jos suomalainenkin on saatavilla?
  • ei kai kukaan ota kielitaidotonta työntekijää?
Niin. Toukokuussa Rakennusliitto kiersi helsinkiläisiä julkisivutyömaita. Kaikista työntekijöistä 64 prosenttia oli ulkomaalaisia; virolaisia, venäläisiä, ukrainalaisia. Eikä siinä mitään. Palkkahaitarin suhteen on mitään. Oli muutaman euron tuntipalkkaa ja 600 euron kuukausipalkkaa. Samalla alalla työehtosopimuksen mukaan työskenneltäessä palkka on 2500 euron luokkaa. Tämän sanominen oli muuten populismia.

Tähän hallituspuolueet (siis kokoomus ja vihreät, kepu ei puhu mitään) sanovat, että valvontaa pitäisi lisätä (esim. HS 13.8.). Kiva, mutta tällä vaalikaudella työsuojelupiirien, veroviranomaisten ja poliisin valvontaresursseja on vähennetty! Miksi ei tapahdu mitään?

Anni Sinnemäki sanoo, että Urpilainen ei ymmärrä talouden dynamiikasta mitään, ja että on varmasti hyödyllistä, että Suomeen tulee työntekijöitä sellaisille aloille, joille ei ehkä suomalaisia löydy (HS 13.8.). Ehkäpä huomaamattaan Sinnemäki Urpilaista tölväistyään toteaa sisällöllisesti täysin saman linjauksen, joka tehdään myös SDP:n maahanmuuttoraportissa.

Sokeri on vielä pohjalla. Työministeri Sinnemäen erityisavustaja Elina Moisio runttaa raportin:

voi äly hoi älä jätä. demarit nielee vielä moneen otteeseen mamukantansa ensi vaalikaudella. populistista mokkaa! tietyillä aloilla ei vaan enää löydy työntekijöitä. ja hädänalaiset pakolaiset jättäisivät heitteille...

Minä en pääse tästä rakentavasta kritiikistä muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että vihreiden erityisavustajat käyvät kokoomuksen kollegoidensa kanssa samalla mediahallintakurssilla, jolla on päästy yli sanonnasta "mitä tahansa saa sanoa ja tehdä, kunhan ei jää kiinni" ja siirrytty eteenpäin periaatteeseen "mitä tahansa saa sanoa ja tehdä, kunhan skuuppi myy".

Minä ymmärrän kyllä, että hallituspuolueet haukkuvat oppositiopuolueita ja päinvastoin. Mutta nyt lähtee mopo keulimaan. Luulisi, että vihreät erottautuessaan akateemisella osaamisellaan ja sen sellaisella, pitäisivät myös jonkinlaisen rotin omassa argumentoinnissaan.

Nyt olisi ollut aivan sama lopputulos, vaikka Maarit Feldt-Rannan työryhmä olisi kopioinut raporttinsa suoraan vihreiden nettisivuilta tai kirjoittanut 40 sivua "haukionkalahaukionkalahaukionkala". Palaute olisi identtistä.

Hävetkää.

Ei kommentteja: