5.6.12

Leikitäänkö vielä lisää?


Lauantai 27.3.2010 klo 16:29 - Pasi

Syystä tai toisesta sosialidemokraattien on vaikeaa nykyisin löytää kavereita. Vasemmistoliitto on jo aikoja vedellyt ihan omia reittejään ja isot porvaripuolueet ovat löytäneet toisensa ja siten ajattelevat pärjäävänsä ilmankin demareita. Vihreiltä olen hiljaa toivonut jonkinlaista rakentavaa suhtautumista ja näkemystä hyvinvointivaltion vastuullisesta kehittämisestä, jolloin voisi olla mahdollista rakentaa todella edistyksellisiä koalitioita hallituspohjamielessäkin.

Mutta ei se taida olla mahdollista. Ehkäpä on laskettu, että puisto-osastona porvarin polvella saa leikkiä vallassa oloa varmemmin, vaikkei oikeaa valtaa saakaan.

Mistä tällainen yskähdys? Viime viikonloppuna Jutta Urpilainen puhui SDP:n puheenjohtajapäivillä maahanmuutosta ja SDP:n suhtautumisesta siihen. Linjauksen pääpointteja olivat
  • SDP:lle keskustelun lähtökohta on se, että ihmisarvo kuuluu kaikille - myös muille kuin syntyperäisille suomalaisille
  • SDP tuomitsee rasismin, uhkailun ja henkisen väkivallan samoin kuin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin kohdistuneet uhkaukset
  • SDP:n mielestä suomalaisiin saa edelleen rakastua, suomalaisilta saa pyytää apua kun on hätä, ja Suomeen saa tulla suomalaisilla työehdoilla töihin
  • SDP:n mielestä maahanmuuttopolitiikkaan sopii myös kansanviisaus (ei persujen keksintö) "maassa maan tavalla" - niin oikeuksien kuin velvollisuuksien suhteen. Maahanmuuttajilla on sama oikeus työhön ja turvaverkkoihin kuin muilla suomalaisilla, lakeja ja työehtosopimuksia on noudatettava ja työttömyyskorvauksen vastineeksi on otettava työtä vastaan, mikäli työtä on saatavilla.
Minusta tämä on erittäin odotettu, viisas ja kestävä linjaus maahanmuuttopolitiikan perustaksi. Juju on siinä, että maahanmuuttajaa ja kantasuomalaista ei tarvitse kohdella eri tavoin lukuunottamatta sitä, että maahanmuuttaja voi tarvita kotouttamistoimenpiteitä.

No niin. Sitten vihreisiin. "Vihreät höykyttää Urpilaista "maan tavalla" -puheista". Mikä ihmeen hiekkalaatikkoleikki tähän nyt syntyi, minä kysyn? Anni Sinnemäen mielestä Urpilaisen linja on huono, koska Suomessa on hyvin erilaisia elämäntapoja. Totta, hei. Jotkut tykkäävät naudanlihasta, toiset ovat vegejä. Jotkut valvovat yönsä ja nukkuvat päivät, jotkut päinvastoin. Jotkut raukat jopa tupakoivat ja käyttävät alkoholia.

No mutta entäpä sitten vaikkapa työehdot? Onko vihreiden mielestä siis väärin sanoa, että maassa maan tavalla: Suomessa noudatetaan suomalaisia työehtoja? Hesarin jutun mukaan Sinnemäki on sitä mieltä, että jos Urpilainen tarkoitti lainsäädäntöä, niin olisi pitänyt puhua lainsäädännöstä (siis hä?). Nyt Sinnemäki ei ilmeisesti puhunut lainsäädännöstä, vaan vaalirahoista ja suvivirsistä. Tämä meni minulta ohi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan on sitä mieltä, että maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa ei pitäisi lainkaan puhua lainsäädännöstä, koska - öh - lakien noudattaminen ei ole suomalainen erityispiirre. Eli kun SDP sanoo, että maassa maan tavalla, niin Ville Niinistön mielestä se tarkoittaa sitä, että SDP:n mielestä arabimaissa ei tarvitse noudattaa ihmisoikeuksia (uudestaan - siis hä?).

Tällainen piirileikki siis tällä kertaa. Aika kauan oli mekkalaa siitä, että vaikkapa SDP ei sano ääneen, mitä mieltä se on maahanmuutosta. No nyt kun SDP sanoo olevansa sitä mieltä että tervetuloa vaan, niin se ei käy, koska Suomessa on erilaisia elämäntapoja ja tyttöjen ympärileikkaus katsotaan rikoslaissa pahoinpitelyksi.

Lueskelin vihreiden linjauksia maahanmuuttopolitiikasta. Vihreiden mielestä
  • kaikkia Suomessa asuvia on kohdeltava yksilöinä, ei jonkin etnisen, kulttuurisen tai uskonnollisen ryhmän edustajina,
  • samat oikeudet ja velvollisuudet koskevat kaikkia yhteiskunnan jäseniä. Esimerkiksi ihmisoikeuksien loukkaamista uskonnollisin perustein ei hyväksytä. (Tarkoittaako tämä nyt sitä, että muilla perustein ihmisoikeuksien loukkaaminen hyväksytään? Muutoinkin tämä lausahdus on täysin turha, koska ihmisoikeuksien loukkaaminen uskonnollisin perustein on Suomessa rikos, eikä lakien noudattaminen ole mikään suomalainen erityispiirre.)
  • työperäinen maahanmuutto on tervetullutta, sillä Suomea uhkaa jo lähivuosina väestön ikääntymisestä johtuva työvoimapula
  • turvapaikkapolitiikan tulee olla ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja inhimillistä
  • Suomeen tulijoilta odotetaan sitoutumista demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja Suomen lainsäädäntöön. (Vihreät siis näin ollen ovat sitä mieltä, että arabimaissa ei tarvitse noudattaa ihmisoikeuksia. Cool.)
SDP:n ja vihreiden maahanmuuttolinjaukset näyttävät olevan yhdestä ja samasta puusta veistetyt. Teema olisi ollut hyvä alku yhteisen tulevaisuuspolitiikan rakentamiselle,  mutta ilmeisesti siihen ei ole kiinnostusta. On kivempi kikkailla.

Ei kommentteja: