5.6.12

Paljon puhetta, vähän villoja


Torstai 28.1.2010 klo 11:04 - Pasi

Ilkka Kanerva ripittää valtiomiesmäisesti norsunluutornistaan Turun SDP:n uutta nokkamiestä Toni Eklundia (TS 23.1.). Pojittelu toimii aina. Kokoomuslaiseen tyyliin Kanerva ei löydä puutteita omasta toiminnastaan, mutta muiden kontolla syytä on yllin kyllin.

On varmasti paikallaan kehaista Kanervaa siitä, että hän on perustanut työryhmän telakan tulevaisuutta pohtimaan. Työryhmän kokoontumisaikataulun kertauskin lämmittänee niitä, joita on kohdannut lomautus tai irtisanominen, tai niitä, jotka näiden osumista kohdalle odottavat.

Joku tässä silti mättää. Hallitus on meille monet kerrat opettanut, että suomalaisten telakoiden tuska on tosiasiassa maailman kaikkien muiden laivanrakennusmaiden vika. Ei meidän. Aivan kuten tämä koko talouskurimuskaan ei ole ainakaan porvarihallituksen vika, vaan ahneiden pankkiirien ja uhkarohkeiden pörssimeklareiden.

Kun Euroopan unioni ja OECD moittivat porvareiden ”elvytystoimia” tehottomiksi, ei kokoomuksen mielestä syy ollut hallituksen, vaan EU:n laskentakaavojen. Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen on luvannut, että ”tämä hallitus ei leikkaa”. Miten Turussa? Kun kouluja ja terveysasemia lakkautetaan, näiden kokoomusjohtoisten lautakuntien puheenjohtajia ei näy mailla halmeilla. Kansalaisille ovat vastaamassa sosialidemokraattiset varapuheenjohtajat, jotka ovat vastuullisina laittamassa itseään likoon. Siis, demareiden vika.

Olen lopulta Kanervan kanssa samaa mieltä siitä, että yhteistyö on loanheittoa tuottoisampaa. Mutta. SDP varoitti lamasta jo syksyllä 2008. Silloin vastattiin, että ”Urpilainen valehtelee ja pelottelee”. SDP tarjosi yhteistyön kättä työllisyyden hoitamiseksi. Käteen ei tartuttu, mutta sen sijaan porvaripuoli on tarjonnut sankokaupalla sitä itseään.

Loanheitolla ei pitkälle päästä, mutta jotenkin kokoomus olisi saatava heräämään, eikö? Pitäisi ymmärtää, että kalliilta mainostoimistolta ostetulla mediahallinnalla ei tätä yhteiskuntaa kehitetä. Pitäisi tehdä oikein työtäkin ja saada tuloksia aikaan sievien puheiden sijasta.

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 28.1.2010.

Ei kommentteja: