5.6.12

Pari sanaa vihreiden skenaarioista


Sunnuntai 23.5.2010 klo 11:05 - Pasi

Vihreät puoluekokoustavat Turussa. Avauspäivänä pidettiin mielenkiintoisia puheenvuoroja, joiden yksi miellyttävä piirre näin vasemmalta seuraten oli se, että demareita ei kivitetty entiseen tapaan. Pari kommenttia.

Usein esimerkkivihreänä käyttämäni Ville Niinistön puheenvuorot nostattavat aina tunteita, pääsääntöisesti myös niskavilloja. Tälläkin kertaa Niinistö lähetti SDP:lle "tiukkoja terveisiä" kehottaen ottamaan mallia ruotsalaisista tovereista ja näiden edistyksellisemmästä politiikasta. Varmaan ihan paikallaan olevat terveiset (merkki seinään, ollaan Villen kanssa samaa mieltä).

Ei silti voi välttyä kommentoimasta, että samat sanat takaisin. Täkäläinen porvarillinen vihreä puolue on eurooppalaisittain kauneusvirhe. Tehdäänpä siis sellainen sopimus, että otetaan molemmat esimerkkiä eurooppalaisista sisarpuolueistamme. Kyllä siitä hyvä tulee.

Puheenjohtaja Anni Sinnemäki arvioi suuria puolueita hallituspohjamielessä. Kokoomuksesta Sinnemäki toteaa, että halu vastuulliseen talouspolitiikkaan on yhteinen, mutta keinoista on kinaa. Niinpä. Onhan niin, että jo termi "vastuullinen talouspolitiikka" voi tarkoittaa kovin montaa eri asiaa.

Demareita Sinnemäki luonnehtii niin poikkeuksellisen positiivisesti (siis löytää ylipäätään jotain positiivista), että meikäläisellä posket punottavat. Hienoa, pidetään tämä! Huolenaihe löytyy SDP:n kunnianhimosta ilmastopolitiikassa. Huoli on yhteinen, Anni. Historiasta löytyy kuitenkin aika kovat näytöt, ja kyllä halua eteenpäin menemiseen löytyy. Putkoslainen ilmastopolitiikka ei ole SDP:n linja, ja jos siitä sellainen tulee, niin takaan, että päätös ei ole yksimielinen.

Toinen Sinnemäen huomio on "julkisten palveluiden uudistamisessa". Tähän kaipaisin lihaa luiden ympärille. Uudistamistakin on niin monenlaista, kuten turkulaiset vihreät ovat huomanneet. Helmat hulmuten haluttiin uudistaa julkista päivähoitoa ottamalla käyttöön palveluseteli. Poru nousi, kun huomattiin, että päiväkoteja lakkautetaan ja päivähoitomaksut nousevat. Siinä vaiheessa korjattiin SDP:n askelmerkein se mitä korjattavissa oli. Lopputulos: päivähoito maksaa nyt kaupungille puoli miljoonaa euroa vuodessa enemmän kuin ennen palveluseteliä.

Johtopäätös julkisten palveluiden uudistamisen osalta voisi siis olla sellainen, että uudistetaan vaan, yhdessä. Mutta keksitään joku toinen tapa kuin tämä nykyinen. Tätä "uudistamista" ei nimittäin veronmaksajan perstasku kestä.

PS. Vihreiden entinen puheenjohtaja Satu Hassi kannustaa pohtimaan edistyksellistä, punavihreää koalitiota myös Suomeen. Hyvä näin. Toisen emeritan, Heidi Hautalan samassa jutussa oleva puheenvuoro on surullisempi. "Kolmen suurimman puolueen vuorottelu hallituksen ja opposition välillä antaa vihreille enemmän liikkumatilaa" tarkoittaa politiikka-suomi -sanakirjan mukaan sitä, että joustamalla riittävästi omista linjauksista voidaan aina olla hallituksessa, kavereista riippumatta. Jos Heinäluoma on viemässä SDP:tä persujen karsinaan, niin viekö Hautala vihreät RKP:n ankkalammelle?

Ei kommentteja: