5.6.12

Ei ole myyttistä "Brysseliä"


Lauantai 19.3.2011 klo 9:25 - Pasi

Lyhyt palaute Turun Sanomien mielipidepalstalla, julkaistiin 19.3.2011.

Maisteri Ralph Jaari kirjoitti eduskuntavaaleista ja EU-jäsenyydestä (17.3.). En millään lailla ota kantaa Jaarin kokoomukselle esittämiin vaatimuksiin, mutta yksi vakava ajatusvirhe pitää korjata.

Ei ole olemassa mitään myyttistä ”Brysseliä”, joka ”määrää ja Helsinki tottelee”, kuten Jaari kirjoittaa. Hän viittaa päätöksentekoon Euroopan unionissa, jossa ensinnäkin vaikuttavat Euroopan parlamentin jäsenet. Nämä valitaan vaaleilla, viimeksi 7.6.2009. Toiseksi unionissa vaikuttavat Eurooppa-neuvosto ja ministerineuvosto, jotka puolestaan ovat jäsenmaiden kansallisissa vaaleissa valitsemia päättäjiä. Suomessa edustajat valitaan seuraavaksi 17.4.2011.

Kun siis pääministeri Mari Kiviniemi palaa Eurooppa-neuvoston kokouksesta, hän ei tuo terveisiä siitä, mitä ”Bryssel” on päättänyt, vaan siitä, mitä me päätimme Brysselissä. Tämä tosiasia on aivan ensiarvoisen tärkeää sisäistää: EU-politiikalla on valtavasti merkitystä. Tällä hetkellä käytännössä koko unionin alue on oikeiston hallussa, ja se näkyy Eurooppa-tason päätöksenteossa, mutta itse me sen olemme valinneet.

Ei kommentteja: