31.5.12

Osinkoa tuntipalkkana


Keskiviikko 2.9.2009 klo 10:51 - Pasi

Turun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina. Kokous oli lyhyt, mutta siihen mahtui salin keskeltä jakanut äänestys. Äänet jakautuivat oikeistoon ja vasemmistoon. Asia nyt ei sinänsä ollut järisyttävän merkittävä konkreettisella tasolla, mutta periaatteellisella tasolla kuitenkin. Aiheena "Palkkio- ja matkustussäännön muuttaminen".

Pohjaehdotuksessa muotoiltiin ansionmenetyskorvauksen perusteita mm. seuraavasti:

"Yrittäjien osalta ansiotuloksi lasketaan verotuksessa vahvistetut ansiotulot sekä sellaiset osinkotulot, jotka on nostettu yhtiöistä, joista ansionmenetyskorvausten hakija omistaa yli 50 prosenttia."

Mäenpää oli vikkelin puheenvuoron pyytäjä ja teki vastaehdotuksen, jonka mukaan kappale kuuluisi:

"Yrittäjien osalta ansiotuloksi lasketaan verotuksessa vahvistetut ansiotulot."

Äänestyksessä pohjaa kannatti 37 valtuutettua (kokoomus, vihreät, keskusta ja rkp) ja muutosesitystä 29 (sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, sks ja kokoomuksen Maarit Rostedt). Kd:n Raija Eeva ei kannattanut kumpaakaan, vaan äänesti tyhjää.

Erimielisyyttä oli siis siitä, että korvataanko osinkotuloja ansionmenetyksenä, ja enemmistön mielestä korvataan.

Koska itse olen vähemmistön kanssa samaa mieltä, niin voisiko joku ystävällisesti kertoa minulle, että miten osinkotulo soveltuu ansionmenetyskorvauksen piiriin? Millä ilveellä luottamushenkilö voi todeta, että juuri tiettynä tiistaipäivänä tiettynä kahden tunnin aikana hän menettää kahden tunnin osinkotulot?

Päätös tarkoittaa sitä, että kun tavallinen palkansaaja tulee töistä kotiin, hän voi todeta ansainneensa tänään kahdeksan tunnin aikana vaikkapa 120 euroa miinus verot. Yrittäjä voi todeta ansainneensa vaikkapa 60 euroa ansiotuloa ja 60 euroa osinkotuloa.

Voi olla, että muistan ihan väärin, mutta eikös tämä ollut sellaista "verosuunnittelua", jota ihan porvarillinen valtiovarainministerikin yrittää kitkeä?

Ei kommentteja: