31.5.12

Annan vaalitukea 12,74 euroa?


Lauantai 14.6.2008 klo 17:40 - Pasi

Kuuntelen Yle Areenasta kyselytuntia. Kalikan kalauttamana porvarit ovat nyt tarttuneet talkootyöhön vaaleissa ja sen epäilyttävyyteen.

Tuntuu, että nyt huidotaan aika silmittömästi.

Viimeksi jo sivusin kansanedustaja Markku Laukkasen (kesk) kysymystä siitä, pitäisikö myös talkootyö ilmoittaa. Laukkanen ei ollut ainoa, joka aihetta eduskunnan salissa pohdiskeli. Ilmeisesti nyt hiertää erityisesti puolueita lähellä olevien järjestöjen palkkalistoille olevien työ vaaleissa. 

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) totesi vastauksessaan, että tämänkaltaisen vaalityön ilmoittamisvelvollisuus tulee pohdittavaksi työryhmässä. 

Ajatellaanpa nyt hieman ja otetaan esimerkiksi allekirjoittanut. Tulevien kunnallisvaalien aikaan olen näillä näkymin SDP:tä lähellä olevan järjestön, Turun Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n palkkalistoilla. Tulen takuuvarmasti tekemään ankarasti työtä, jotta demarit ja erityisesti nuoret demarit tulisivat vaaleissa menestymään.

Pitää kysyä, että 1) onko edellä mainittu sellaista talkootyötä, joka porvareita hiertää, ja jos on, 2) miten tällainen työ ilmoitetaan, ja 3) ei kai kukaan vakavissaan kuvittele, etteivätkö kollegani muissa poliittisissa järjestöissä tekisi vastaavaa työtä?

Tuntuu lähinnä koomiselta, että minun tulee päivittäin pitää kirjanpitoa siitä, ketä ehdokkaita työni on hyödyttänyt ja laskea tälle työlle jokin hinta. Miten arvokkaaksi tulee merkitä kahvin keittäminen, entä julisteiden levittäminen?

Kun listallamme on ehdokkaita 100, tulee ilmoituksiin todennäköisesti varsin pieniäkin summia. Mitä jos jollekin ehdokkaalle tekemäni työ onkin alle 1700 (tai 1000) euroa? Pitääkö se ilmoittaa? Mitä jos käyn kirjoittamassa keskustelupalstalle ja kehoitan äänestämään demareita, olenko tällöin tukenut kaikkia demariehdokkaita koko valtakunnassa, vai olenko kirjoittanut huonosti ja mutkan kautta tukenutkin porvareita?

Menee aika kinkkiseksi tämä palkollisen talkootyö.

Ylipäätään tämä koko järjestelmä on mennyt aivan perverssiksi. Emmekö voisi jo sopia yhdessä ja siirtyä listavaaliin? Silloin päästäisiin tästä nykyisestä viidakosta, jossa yksittäiset ehdokkaat tuhlaavat hirvittäviä määriä kampanjoihinsa äänistä kamppaillessaan.

Lisäksi jokaisella ehdokkaalla on oma agendansa, jonka he saavat heittää roskakoriin heti vaalien jälkeen, kun puolueiden omat vaaliohjelmat jyräävät hallitusneuvotteluihin mentäessä.

Tervettä olisi, että puolueet ja aatteet kävisivät vaalikamppailua toistensa kanssa ja kilpailisivat kansalaisten luottamuksesta. Silloin kampanjaa tehdään aina koko listan eteen, ei vain yksittäiselle ehdokkaalle. 

Vielä vastaukset Hannakaisa Heikkiselle (kesk) ja Tuulikki Ukkolalle (kok), kun he kuitenkin käyvät kirjoitteluani seuraamassa. 

Heikkinen kysyi, mikä tekee työväenyhdistyksen kautta kierrätetystä rahasta puhtaampaa kuin suoraan yritykseltä saadusta. Vastaus on ei mikään. Ja on muuten syytä huomioida, että tässä yhteydessä etuliitteellä "työväen" ei ole mitään merkitystä. Yhdistys kuin yhdistys.

Tuulikki Ukkolaa ahdistaa edelleen "työväenyhdistykset". Hän haluaa avata rahoitusilmoituksia, eli kun nyt on ilmoitettu yhdistykseltä saatu könttäsumma, haluaisi Ukkola tietää, mistä työväenyhdistykset ovat nämä rahat saaneet.

Selasin nopeasti muutaman vaalirahailmoituksen, ja kyllä niissä näytti edelleen olevan saatuja summia Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä ja myös Nuuksion Keskustakerho ry:ltä.

Eli vielä kerran, Tuulikki Ukkola ja muut. Työväenyhdistykset ovat juridisesti aivan samanlaisia yhdistyksiä kuin mitkä tahansa bocciakerhot tai huovutusseurat. Työväenyhdistyksiltä vaaditaan aivan samaa avoimuutta kuin muiltakin. Ei enempää eikä vähempää.

Ei kommentteja: