4.1.08

Hyvä keskittäminen, paha keskittäminen

Viime syksynä Turussa käytiin tiukkaa keskustelua jätteidenkuljetuksen keskitetystä kilpailutuksesta. Ajatuksena oli, että kaupunki jaettaisiin alueisiin ja näiden alueiden jätekuljetusten kilpailutuksesta vastaisi kaupunki.

Vastapuolella oli entinen, nykyinen ja tuleva käytäntö, jossa kukin jäteksijä valitsee itse, kuka roskat kuljettaa. Teoriassa omakotialueella voi siis jokaisen omakotitalon pihassa käydä eri kuljetusfirman auto, käytännössä seitsemässä pihassa kymmenestä käy Lassila&Tikanoja.

Lautakunnan keskittämistä puoltavasta esityksestä nousi äläkkä, jossa ehdittiin myös syyttää demareita jätteidenkuljetuksen sosialisoinnista. No, valtuustossa kävi niin kuin kävi ja L&T:n edustaja ajettiin liiallisen riemuitsemisen johdosta ulos salista. Mm. Petja on kirjoittanut aiheesta täällä ja täällä.

Eteenpäin. Vuoden 2008 alusta Turku keskittää tavara- ja palveluhankintojensa kilpailutuksen yhteen organisaatioon. Se on epäilemättä hieno päätös, jolla tavoitellaan miljoonien eurojen säästöjä. Jostain syystä tämä kilpailutuskeskittäminen on paljon hyväksyttävämpää kuin jätekilpailutuskeskittäminen, mutta miksi, se ei selviä ainakaan perusteluista, jotka ovat melko identtisiä.

"Hankintojen kilpailuttamisen keskittämisellä tavoitellaan kustannustehokkaampaa toimintatapaa..."

"Uudesta toimintamallista syntyy siis kustannussäästöä hankintatoimen prosessikustannuksissa ja lisäksi hintahyötyä, kun koko kaupungin hankintavolyymit ovat keskitetysti tarjouskilpailujen piirissä."

Hupaisaa on, että Turun Sanomissa kaupungin (talous)johtaja Ari Mäkinen kehuu, että Tampereella keskitetty malli on säästänyt rutkasti tarjouspyyntöjen tehtailuun käytettyjä resursseja. Jäteasiassa Tampereella todennettuihin kustannussäästöihin ei sopinut vedota.

Samassa lehdessä hankintakeskuksen johtaja Pauliina Lautiainen toteaa, että "esimerkiksi siivouspalvelut voitaisiin kilpailuttaa maantieteellisinä kokonaisuuksina".

Huhhuh. Kai tästä taas pitää vetää johtopäätös, että olen ymmärtänyt jotain todella väärin tai sitten en ymmärrä lainkaan. Logiikkaa en ainakaan näe.

Kuva: Turun kaupunki

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Petja Raaska kirjoitti...

Hyvä havainto. Jotkut perustelut sopivat jonnekin paremmin kuin toisaalle. Jännää muuten, että demarit kritisoivat nimenomaan noita muita keskittämisiä, koska ne eivät tuo todellista säästöä vaan lähinnä paisuttavat uskollista kokoomuslaista hallintokoneista. Nähtävästi kokoomus ei haikaile todellisia säästöjä vaan yhteisten rahojen ohjaamista oikeille tahoille. Olisi hauskaa tietää, miksi L&T on oikea taho.