20.8.07

Miten kuulua al-Qaidaan?


Ylen uutisten mukaan toinen turkkilaisen lentokoneen viikonloppuna kaapanneista miehistä kuuluu terroristijärjestö al-Qaidaan.

Tuosta kaappauksesta sinänsä voisi sanoa, että lentokoneiden kaappaaminen on tietenkin väärin, mutta jos kerran sellaista tekee, niin voisi sen tehdä kunnolla. Suunnittelussa on täytynyt joku asia jäädä huomiotta, jos kaappauksen aikana pääsee karkuun ainoat lentotaitoiset ihmiset sekä toistasataa panttivankia. Amatöörimeininkiä.

Joka tapauksessa, kun nyt jälleen kerran rikollisuuksiin ryhtyneen ihmisen kerrotaan kuuluvan al-Qaidaan, minua alkoi pohdituttaa että miten al-Qaidaan voi kuulua?

Yritin pintapuolisesti selvittää asiaa. Nopealla googletuksella ei löytynyt al-Qaidan nettisivua, jossa olisi ollut linkki "Join now!". Hakutuloksissa on lähinnä wikipediasivuja eri kielillä. Suomalaisessa versiossa kerrotaan, että "yhtä ja yhtenäistä al-Qaida-organisaatiota ei ole". No, tulee olla kriittinen ja wikipediahan on kenen tahansa muokattavissa.

Helsingin Sanomien verkkoliitteestä löytyy juttu otsikolla "Al-Qaidassa ei kysellä jäsenkortteja". Artikkelissa mainitaan, että "asiantuntijoiden mukaan al-Qaida tarkoittaa nykyisin paremminkin terroristiryhmien yhteisiä tavoitteita, ideologiaa ja metodeja". Nyt lainauksessa viitataan jo "asiantuntijoihin", joten riittävä uskottavuus tiedoille on olemassa.

No niin, tämän tarkoitushakuisen liirumlaarumin loppupäätelmän voinette jo arvata. Esitän, että lopetettaisiin jo puhuminen al-Qaidan jäsenyydestä tai al-Qaidan operaatioista tai al-Qaidan sitä ja tätä. Al-Qaida on nykyisin mediaseksikäs väritys terrorismille. Asiat, ihmiset ja tapahtumat leimataan suurimman pahan tekosiksi viittaamalla al-Qaidaan. Syitä, seurauksia ja taustoja ei tämän viittauksen jälkeen enää tarvita. Niiden vaatiminenhan olisi epäkunnioittavaakin.

Kuvassa noin 190-senttinen parrakas, turbaanipäinen mies. Kuvassa voi myös olla al-Qaida-johtaja Osama Bin Laden.

1 kommentti:

Pekka kirjoitti...

Mäpäs kommentoin nyt urakalla näitä sun juttuja.

Hyvä kirjoitus! Taisi olla Helsingin Sanomissa tänään juttu, jossa toimittaja pohdiskeli Osama bin Ladenin videoiden uutisointia. Kysymyksessähän on ääri-islamistinen tyyppi, joka haluaa mm. tappaa ihmisiä, mielellään länsimaalaisia sellaisia. Kuinka paljon haluamme antaa hänelle tilaa julkisuudessa? Mitä jos joku uushitlerläinen häiskä tappaisi joukon juutalaisia ja julkaisisi sen jälkeen siitä videoita, tulisiko niitä näyttää televisioissa?

Ymmärrettävästi al-Qaidasta tehdään uutisia, koska he ovat niin merkittävä ryhmä Yhdysvaltain kannalta. Jokin kohtuus voisi kuitenkin olla tässäkin touhussa.