26.8.07

Kuka pääsee Valkoiseen taloon?


Suomen eduskuntavaaleja edeltäneessä keskustelussa suomalaisen ulkopolitiikan onnistumisia ja epäonnistumisia ruodittiin lähinnä sillä absurdilla perusteella, että miten kauan aikaa on kulunut valtiovierailusta Yhdysvaltain presidentin pakeille.

Sattumalta törmäsin knoppitietoon Valkoisen talon aikaisemmista vieraista. Tällä tuikitärkeällä maailmanhistoriallisella yksityiskohdalla on tuskin mitään varsin konkreettista poliittista merkitystä nykypäivänä, mutta voi tällä yrittää virittää kahvipöytäkeskustelua. Hyvät naiset ja herrat:

Presidentti George Bush ensimmäisen virkakautena ensimmäinen (afrikkalainen tai ylipäätään ulkomaalainen, riippuu lähteestä) valtiovieras oli Zairen presidentti, mahtava ja kunnioitettu valtiomies Mobutu Sese Seko Nkuku wa za Banga ("Kaikkivoipa voitontahtoinen taistelija joka kulkee valloituksesta toiseen tulta kylväen"), arkinimenä Mobutu Sese Seko.

Presidentit Bush ja Mobutu olivat läheisiä ystäviä, ainakin George I:n ylistyksistä päätellen: "President Mobutu, one of our most valued friends"; "Always, I have been impressed by his insight and vision"; "Together (we) have sought to bring to Zaire, and to all of Africa, real economic and social progress..."; ja vielä "He has personally worked to bring about the peaceful resolution of conflicts".

Kaunista. Ja epäilemättä tulee Suomenkin valtionjohdon kaikin keinoin kilpailla audienssista Valkoiseen taloon, Presidentti Mobutu Sese Sekokin kun löytyy Diktaattoripörssistä vasta sijalta yhdeksän. Varmasti mainio liittolainen siis.

Vakavasti ottaen, joka väittää, että Yhdysvaltain toimet maailmassa ovat poikkeus, joka johtuu nykyisestä hallinnosta eikä vastaavaa ole ennen nähty eikä ole vastaisuudessa näkyvissä, astukoon esiin ja esittäköön perustelunsa.

Ja toiseksi, Yhdysvalloilla vaikuttaa olevan niin irrationaaliset (tai ehkä jopa pelottavan rationaaliset) perusteet laittaa ystävänsä paremmuusjärjestykseen, ettei ainakaan allekirjoittaneella ole valtavaa tarvetta saada Suomea sillä listalla ylöspäin.

Kuvassa Zairen presidentti Mobutu Sese Seko (1930-1997).

3 kommenttia:

Pekka kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Pekka kirjoitti...

Hauska juttu, vaikka onkin totta. Mitä muuten tarkoitat tossa esittelytekstissä sulkeissa olevalla Erkki Tuomiojalla? Onko kyseessä jokin lainaus vai muu viittaus?

pasi kirjoitti...

Terve, Tuomioja on sulkeissa, koska kyseessä on tosiaan lainaus. Alkuperäistä lähdettä en osaa sanoa, tämän kopsin SONKin poliittisesta ohjelmasta.