24.3.08

Randellin vaalikaavailuja


Turun Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, erityisavustaja Aleksi Randell avautui Turun Sanomissa Turun kaupungin kouluverkkokaavailuista. Kokoomus on kuulemma nyreissään. Kokoomuksen nyreily ja tempoilu on alkanut jo kiristää vähän muitakin kuin kykyvaltuutettuja.

Randell sanoo haastattelussa, että "kouluverkon tarkastelun pitää olla suunnitelmallista". Nyt on ilmeisesti käynyt niin, että työskentely tv-lupaministeriössä on sekoittanut valtuutetun pään ja vienyt muistin. Tässä, Aleksi hyvä. Kouluverkkoselvitys, joka on tehty syksyllä 2005. Selvityksen tekemisestä taasen on sovittu ryhmien välisessä sopimuksessa, jossa myös Kokoomus on (oli) mukana. Sopimus löytyy täältä, sikäli mikäli se on unohtunut.

Randell toteaa myös, että "vastaisuudessa olisi hyvä siunata ensin valtuustossa periaatteet, joiden pohjalta asioita valmistellaan". Tässä, valtuuston pöytäkirjaote kokouksesta 12.12.2005.

No, se muistuttamisista. Olin aika hämmentynyt, kun luin Randellin haastattelua. Suurin osa tekstistä on täydellisessä ristiriidassa kykypuolueen oman toiminnan kanssa. Randell hämmästelee opetustoimenjohtaja Timo Jalosen ulostuloa; mitä luulet Aleksi, olikohan kukaan hämmästynyt Kokoomuksen ulostulosta Paimalan koulun (kuvassa) kohdalla?

31.5.2006 Turun opetuslautakunta päätti lakkauttaa Paimalan koulun opetustoiminnan 1.8.2008. 17.10.2007 lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle opetustoimen johtosäännön muuttamista, jonka mukaan Paimalan koulu ei anna perusopetusta enää 1.8.2008 lukien. 19.12.2007 lautakunta päätti Paimalan oppilaiden lähikoulusta 1.8.2008 lukien. Kaikki hyvin, alles klar?

18.2.2008 johtosäännön muuttaminen oli valtuustossa hyväksyttävänä, mutta Kokoomuksen mieli oli muuttunut. Valtuutettu Minna Arve (kok) esitti asian jättämistä pöydälle. Ymmärtääkseni asiassa hiersi erityisesti Paimalan koulu. Se siitä "suunnitelmallisuudesta ja johdonmukaisuudesta".

Olisiko aika ottaa järki käteen? Paimalan koulussa aloittaa nykytietojen mukaan yksi (1) uusi oppilas syksyllä 2008. Paimala on myös ollut kaupunginhallituksessa lakkautettavana 18 kertaa. Milloin tulee raja vastaan, milloin irtopisteiden keräilystä on jo enemmän haittaa kuin hyötyä kuntalaisille? Olisiko hyvä saada aikaan päätös?

Totuuden nimissä täytyy myös todeta, että tällä pisteiden keräily -sektorilla Kokoomus vie demareita kuusnolla. Randell vaatii varsin taitavasti, että keskustelut ja vaihtoehdot uudistuksista pitäisi viedä kuntalaisten kuultaviksi. Fine, kuulostaa kivalta, mutta lausahdus on tyhjää täynnä. Mitä tehdään kuulemisen jälkeen? Viedäänkö muitakin kuin kouluverkkoasioita kuulemiskierrokselle? Juju onkin siinä, että näihin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Pisteet ropisivat jo laariin. Toimivaa? Kyllä. Vastuullista? Ei. Härskiä? Erittäin.

Täysin toinen seikka onkin tällaisen tempoilun ja populismin vaikutus Turun kaupungin tilaan. Talous on kuralla, mutta suurin puolue ei uskalla tehdä vaikeita päätöksiä. On pantava merkille, että "saatanallisina säkeinä" tunnettu kaupunginjohtajan ja talouspäällikön "talouden tervehdyttämisohjelma" on pidetty tiukasti irti Kokoomuksesta. Sokea Reettakin ymmärtää, että tällaista yksityistämisohjelmaa ei tuoda julki ilman vankkaa tukea valtuustossa. Sen tiedän, ettei ohjelmalla ole ainakaan SDP:n tukea.

Kokoomus osaa pitää kiinni hyvän puolustajan ja pahan vastustajan imagostaan. Sitä teki nyt myös Aleksi Randell. Hankalaa on silti ymmärtää, miten Kokoomus on valmis myymään kaupungin vuokra-asunnot, mutta pitämään yllä kyläkoulua, jotta yksi uusi ekaluokkalainen saa aloittaa koulutiensä lähikoulussa.

Vaalivuosi on kova juttu.

3 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Hyvä! Aivan samaa mieltä. Sen sijaan en oikein jaksa tajuta vanhempia, joiden ääniä tässä kalastellaan. Miksi he haluaisivat väkisin pitää pahaisen Paimalan koulun toiminnassa?

Sekalaisissa, pienissä yhdysluokissa opetus tuskin on erityisen laadukasta. Paimalan koulurakennus ei ole uusi tai vasta kunnostettu eikä kävelymatkan päässä asuvia alakoululaisia juuri ole. Jos lapsi joutuu lähtemään koulumatkalle joka tapauksessa bussilla, en ymmärrä, miksei siellä bussissa voi istua vähän kauemmin.

Opetustoimi on valmistellut Paimalan koulun lakkautuksen hyvin ja tarjonnut muun muassa alueen lapsille useita vaihtoehtoja tuleviksi lähikouluiksi. Siitä vaan valitsemaan, s'il vous plait.

Anonyymi kirjoitti...

Nythän Paimala pamahti Turun Sanomien mukaan kuin automaatista Turun säästölistalle, vaikka vielä viikko sitten kaupunginhallituksen käsittelemässä Kouluverkkoraportti 2009:ssä sanotaan, että Paimalan tilanne tarkastetaan vasta elokuussa 2010. Että semmosta loogista päätöksentekoa. Sitten vielä ihmetellään, että miksi naapurikunnat eivät halua liittyä Turkuun.
Mikä siinä Paimalassa teitä demareita oikein hiertää? Eiks teidän pitänyt olla pienen ihmisen/koululaisen puolella? Vai onko kyse siitä, että opetustoimenjohtaja on demari ja pitäähän toverin näkemyksiä tukea vaikka mikä olisi.

Anonyymi kirjoitti...

KOHMOON oli kiva kopioida yhdysluokkainen ja 26 lapsinen koulu?
Eikö niin ?

1 ekaluokkalaisen ääniä tässä kalastellaan vai ?

MAA-ILMA kaavaan perustuu olemassa olevan palvelun tarve. Lapsiperheet tarvitsevat tilansa niin Kohmossa kuin Paimalassakin.TURKU ja lähiopetus ei ole keneltäkään pois.