10.7.07

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot

Edellisessä kirjoituksessa päivittelin Yhdysvaltain Alaskaan rakenteilla olevan ohjustukikohdan kustannuksia. Onhan seitsemän miljardia euroa vuodessa sekin rahaa, mutta lopulta aika nappuloita.

Yhdysvallat on käyttänyt Afganistanin ja Irakin sotaretkiin tähän mennessä 610 miljardia dollaria, kertoo Yle. Arvio "terrorismin vastaisen sodan" kustannuksista vuoteen 2017 mennessä on 1,4 biljoonaa dollaria. "Biljoona on miljoona miljoonaa". Länsimaisen hyvän levittämiseen USA käyttää 12 miljardia dollaria kuukaudessa(!).

Biljoonat ja ziljoonat ovat niin käsittämättömiä lukuja, että niitä on vaikea hahmottaa ilman vertailukohtaa. Passeli verrokki löytyy tämän päivän Turun Sanomista.

Vuoden 2005 tilaston mukaan 47 miljoonaa amerikkalaista on vailla sairausvakuutusta (16 prosenttia väestöstä). Näistä 8,3 miljoonaa on lapsia. USA:ssa on olemassa valtiollinen lasten sairausvakuutusohjelma, jonka avulla esimerkiksi viime vuonna 7,4 miljoonalle lapselle tarjottiin jonkinlainen perusterveydenhuolto. Valtiolle ohjelmasta aiheutuu kuluja vuosittain viisi miljardia dollaria. Siis vuodessa, huom.

Viime aikoina on alettu vaatia ohjelmalle lisärahoitusta, jotta ohjelman piiriin voitaisiin ottaa enemmän perheitä. Mm. Kalifornian kuvernööri Arnold Scwarzenegger on vaatinut seuraavan viiden vuoden aikana ohjelmalle 50 miljardin dollarin lisärahoitusta.

Suora lainaus TS:n jutusta: "Valkoinen talo vierastaa suunnitelmaa (ohjelman laajentamista) sanoen sen tulevan liian kalliiksi, ja sen mukaan vastahankaan on myös 'filosofisia ja ideologisia' syitä."

Eli lyhyesti, Yhdysvallat paukuttaa sotimiseen 12 miljardia dollaria kuukaudessa, mutta viisi miljardia dollaria vuodessa maksavan ohjelman laajentaminen helpottamaan 8,3 miljoonan ilman sairausvakuutusta olevan amerikkalaisen lapsen tilannetta on aivan liian kallista. En minä osaa tähän oikeastaan mitään sanoa. Arvovalintoja.

ps. Ilta-Sanomien teettämän kyselyn mukaan 78 prosenttia suomalaisista kannattaa nykyistä yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusjärjestelmää. Kommenttien perusteella kuria vain pitäisi lisätä. Eläköön.

Ei kommentteja: